Nostalgichock: Unik kultmack till salu

1 av 5
MOTOR

Vad sägs om en alldeles egen kultmack med originalinredning 1950-talet?

I skånska Mörarp finns den unika Caltex-macken – och den är till salu.

– Den är helt unik och byggd efter originalritningar från USA, berättar säljaren Lars Bengtsson.

Knappt två mil utanför Helsingborg ligger den välkända och kultförklarade Caltex-macken som nu är till salu. Den byggdes efter amerikanska originalritningar 1936, lades ner i slutet av 1970-talet och återställdes till 50-talets originalskick i början av 2000-talet.

Säljaren Lars Bengtsson spontanköpte själv macken för fem år sedan när han egentligen skulle köpa en reservdel till en Puch Dakota.

– Lennart, som då hade macken, berättade att den var till salu när jag stod i kassan. Jag tänkte några sekunder och sen sa jag; jag köper den. Det blev en dyr reservdel, säger Lars som planerade att starta upp en caféverksamhet och göra macken till en samlingspunkt, säger Lars.

– Jag har en VVS-firma som jag också driver, och den tar mer och mer tid. Det har inte blivit någon caférörelse eller den motorträffpunkt jag såg framför mig, så nu efter ett antal år har jag insett att det är bättre att låta någon annan ta över och göra den levande.

Hoppas på café

När macken lades ner i slutet av 1970-talet försvann mycket av originalinredningen, men när den förre ägaren Lennart tog över macken strax innan millennieskiftet började han att återställa den till dagens klassiska 1950-talsskick. Marken är sanerad och byggnaden är Q-märkt, vilket gör att utsidan måste behållas intakt medan insidan får förändras.

Som drömköpare hoppas Lars att en ny eldsjäl ska ta över och starta upp den caféverksamhet som aldrig blivit av, och samtidigt göra Caltex-macken till en naturlig träffpunkt.

”Bara coca-cola och olja”

Macken är unik i sitt slag i Sverige, Lars menar att något liknande bara går att finna i USA.

– Det är många som säger att man känner historiens vingslag när man går in. Man lämnar all stress utanför och man får ett annat lugn och ro i kroppen. Här finns ingen korv och choklad som i dagens mackar. Här finns det coca-cola och olja. Kanske en glass på sin höjd.

Se annonsen på Blocket här! (Obs, extern länk)