Miljöpengarna på väg att ta slut igen

1 av 2
MOTOR

Den som köper en supermiljöbil får bonus på 40 000 kronor – om pengarna räcker.

I fjol tog pengarna slut efter sommaren.

Nu är samma sak på väg att hända – igen.

Att köpa en supermiljöbil med koldioxidutsläpp under 49 gram koldioxid per kilometer belönas i Sverige med 40 000 kronor i bonus ur statskassan. I fjol tilldelade dåvarande regeringen 117 miljoner kronor till bonussystemet och till i år höjdes anslaget till 250 miljoner. Trots det riskerar pengarna att ta slut i år igen, larmar branschorganisationen Bil Sweden.

– Ungefär hälften av supermiljöbilspengarna för 2015 kommer att vara förbrukade redan i dag – läs måndag 20 april, med de bilar som nyregistrerats i höstas och hittills i år. Därför är vi starkt oroade över att pengarna inte kommer att räcka till alla nyregistrerade supermiljöbilar kalenderåret 2015. Risken är stor att pengarna kommer ta slut efter sommaren - igen, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

”Behövs klara besked”

Hittills i år har det registrerats 1 200 supermiljöbilar, och tillsammans med de 1 800 bilarna som såldes efter att pengarna tog slut ifjol, som fått bonusen utbetald retroaktivt, har de kostat staten 120 miljoner kronor. Robert Moldén efterlyser ytterligare medel till supermiljöbilspremien för att inte försäljningen ska avta.

– Det är viktigt med klara besked från politikerna att nya supermiljöbilspengar tillförs när så behövs. Långsiktiga styrmedel är A och O om man ska etablera nya tekniker som bidrar till en fortsatt minskning av nya bilars koldioxidutsläpp och att vi skall nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta, avslutar Bertil Moldén.