Paul Walkers Toyota Supra till salu

1 av 11 | Foto: Foto: Mecum Auctions
MOTOR

Här är bilen som startade en folkrörelse.

Paul Walkers första Fast and the Furious-bil är till salu – och den väntas dra in miljonbelopp.

En klassisk Toyota Supra som har större själ än motor.

För fjorton år användes den här orangelackerade Toyota Supran i inspelningarna av den allra första Fast and the Furious-filmen – och blev en ikon samma sekund som slutscenen utspelade sig på bioduken för första gången. I den orange Supran satt Paul Walker – och i den svarta Dodge Chargern satt Vin Diesel. Båda rejsade mot varandra i ett illegalt streetrace.

Filmen gjorde snabbt succé i bilkretsar och startade mer eller mindre en folkrörelse med stajlade sportbilar – utrustade med neonljus och lustgas för extra effekt.

Byggd i Kalifornien

Bilen som nu auktioneras ut av Mecum Auctions 12-17 maj har använts i några av filmens stuntscener, men är inte den enda orange film-Supran som finns då flera bilar byggdes till inspelningen.

Motorn är en 3,0-liters rak sexa med 220 hästkrafter, men lugn, det sitter ett rejält lustgaspaket i lastutrymmet. Bilen i sig är från 1993 och byggdes om av Eddie Paul vid The Shark Shop i El Segundo, Kalifornien som monterade rejäl störtbåge, uppdaterad fjädring och ett komplett Fast and the Furious-utseende.

Väntas kosta miljonbelopp

Intresserad? Mecum väntar sig att bilen klubbas för mellan 150 000 och 200 000 dollar, motsvarande 1,3 till 1,8 miljoner kronor. Paul Walker omkom själv i en bilolycka i december 2013, mitt under pågående inspelningarna av den sjunde Fast and the Furious-filmen. Trots det lyckades produktionsteamet färdigställa filmen som nu slår besöksrekord på världens biografer.

Se auktionen här! Obs, extern länk.

■ ■ ■ Se den klassiska slutscenen från första Fast and the Furious-filmen här. Obs, extern länk.