Tesla-chef missnöjd – med sin chocklön

1 av 3
MOTOR

Elbilföretaget Teslas chef Elon Musk är missnöjd med sin lön – den är nämligen för hög.

Nu har han dessutom tvingats höja den till 27 000 kronor per månad, bara för att lagen kräver det.

– Mr Musk har aldrig accepterat och accepterar inte sin lön, skriver företaget.

Bara för två år sedan balanserade elbilsföretaget Tesla på ruinens brant. Företagets tampades med produktionsproblem för då nyligen lanserade Model S och Elon Musk var bara dagar från att sälja sitt hjärteprojekt till Google, enligt boken Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future, som släpps i USA den 19 maj.

Men plötsligt vände vinden, bilen fick sitt riktiga genomslag och aktiekursen rusade spikrakt uppåt. Bara månader därefter var det lilla företaget värt ungefär hälften av hela General Motors – som är en av världens största bilföretag, enligt Bloomberg.

Ekonomichefen tjänar 10 ggr

Elon Musk äger i dag 26,7 procent av aktierna i Tesla, vilket med nuvarande aktiekurs ger en förmögenhet på 7,8 miljarder dollar, bara på det kontot.

Men när det gäller lönen sätter sig Musk på tvären. Helst vill nämligen han inte ha någon över huvud taget, men enligt lagen i Kalifornien tvingas han som chef ta ut en minimilön på 37 440 dollar, motsvarande 325 550 kronor, om året. Inte speciellt mycket för en företagsledare som Elon Musk. Trots det är Musk tydlig. För mycket, säger han och tar klart och tydligt ställning mot ersättningen.

– Mr Musk fortsätter att arbeta för en årlig inkomstlön på 37 440 dollar, vilket är minimilön enligt kalifornisk lag, och han är skyldig att betala skatt baserad på en sån grundlön. Mr Musk har dock aldrig accepterat och accepterar inte sin lön, skriver företaget i en inlaga till USA:s myndighet för värdepappershandel. Enligt samma inlaga tjänar exempelvis företagets ekonomichef Deepak Ahuja nästan tio gånger så mycket, motsvarande 2,9 miljoner kronor.

Fembarnspappan Musk går däremot inte på knäna, trots sin "låga" lön. Enligt Forbes har nämligen han en förmögenhet på 12,5 miljarder dollar.