Svarthandel med begbilar för 100 milj

Foto: Foto: Andrea Björsell
MOTOR

Det pågår ett omfattande fusk med begagnade bilar i Sverige, larmar Skatteverket.

En liten liga har lurat till sig över 100 miljoner kronor.

– Vi har sett en rejäl ökning på de senaste tre-fyra åren och det handlar om en ganska omfattande svarthandel, säger Mats Berntsson på Skatteverket till Bytbil.com.

Genom momsbedrägerier, bulvanföretag och målvakter har en liten liga med runt 50 personer de senaste tre åren lurat till sig över 100 miljoner kronor vid handel med motorfordon mellan EU-länder, skriver Bytbil.com.

Nu tar Skatteverket krafttag mot fusket – och de har lyckats säkra närmare 30 procent av fuskpengarna.

Säkrat 36 miljoner kronor

I en riktad insats mot svarthandeln vill Skatteverket störa oseriösa aktörer och genom kontrollarbete har man lyckats säkra omkring en 36 miljoner kronor av den uteblivna skatten, bland annat genom att beslagta tillgångar, skriver myndigheten i ett informationsutskick.

– Vi avregistrera målvaktsbolag så att de inte ska gå att använda. Sen samlar vi in all information vi kan vilket leder till ett fordons identitet och de olika inblandade parterna. Vi försöker få en så heltäckande bild som möjligt. Vi har inget intresse att lägga skatt på en bulvan eller ett målvaktsbolag utan vi vill lägga skatten på de som verkligen tjänar pengar på fusket, säger Mats Berntsson som är områdesansvarig för granskning av införsel av motorfordon på Skatteverket till Bytbil.com

”Handlar ofta om Volvo och Subaru”

Svarthandeln omfattar ofta husbilar, dyrare personbilar och entreprenadmaskiner, men det finns också ett stort problem med de i USA skrotade bilarna som importeras till Sverige via Litauen.

– Vanligaste bilmärkena det handlar om är BMW, Mercedes, Volvo och Subaru. Bilar som är eftertraktade i Sverige. Varningstecken är om historiken för fordonet verkar oklar, eller om priset är osannolikt lågt. Stora kontantaffärer ska man också vara försiktig med, i synnerhet om köpeskillingen ska betalas till någon annan än säljaren. Ska man köpa en begagnad bil av en privatperson, ta en Carfax-rapport. Det kostar en femtilapp och är klart värt det, säger Mats Berntsson.

Ta ansvar, uppmanar Skatteverket

Skatteverket uppmanar samtidigt motorbranschen att vara extra uppmärksamma riskbilar och menar att såväl handlare som konsumenter måste ta ansvar för att fusket inte ska spridas.

– Varningstecken är om historiken för fordonet verkar oklar, eller om priset är osannolikt lågt. Stora kontantaffärer ska man också vara försiktig med, i synnerhet om köpeskillingen ska betalas till någon annan än säljaren, säger Mats Berntsson.

FAKTA

Så undviker du att köpa begagnade fordon med koppling till brottslighet

ARTIKELN HANDLAR OM