Tusentals fastnade i polisens jätterazzia

1 av 4 | Foto: Polisen.
MOTOR

5 677 förare.

Så många bilister körde för fort och bötfälldes under den nationella hastighetsveckan.

I Stockholm körde en motorcykel förbi kontrollen i 220 km/h – och smet.

När poliser i hela landet kraftsamlade mot hastighetsöverträdelser vecka 16 fastnade 5 677 fortkörare i kontrollerna. 649 stycken av fartsyndarna körde mellan sex och nio kilometer i timmen för fort.

– För att sänka medelhastigheten måste man jobba i de lägsta spannen av överträdelser, säger Mats Östman, poliskommissarie chef trafiksektionen, Region Mitt, till Aftonbladet Bil.

– För att vinna många liv måste vi sänka medelhastigheten, men det är väldigt abstrakt. Det är inte så att vi känner tillfredsställelse bara för att vi sänkt medelhastigheten med en halv kilometer i timmen en dag.

Tvingades att avbryta

17 stycken av fortkörarna var motorcyklister. Men en av de värsta smet från polisen – efter att ha kört förbi kontrollen i Stockholm i cirka 220 km/h.

– Mättes i ryggen i 163 km/h när denne framfördes vårdslöst mellan bilar i kö. Beslut togs snabbt att inte ta upp jakten, skriver Stockholmpolisen i återrapporteringsunderlaget. Där skriver de också att de tvingats avbryta kontrollerna under flera dagar då resurser behövts på andra ställen.

”Framkallande av fara”

I hela landet rapporterades 85 narkotikainnehav, två vapen beslagtogs, två efterlysta personer greps och fem stöldrelaterade brott upptäcktes.

Flest fortkörare lagfördes i region Syd, följt av Nord och Stockholm. Minst antal fortkörare fastnade i kontrollerna i region Mitt och Bergslagen.

I Stockholm tog man den 14/4 förutom 18 stycken drograttfyllor, två alkoholrattfyllor också en förare för grov vårdslöshet i trafik, framkallande av fara för annan, drograttfylleri, smitning, hastighetsöverträdelse, olovlig körning och för att ej ha stannat på polismans tecken.

FAKTA

Så många fortkörare tog polisen – region för region

Nord – 969

Mitt – 520

Stockholm – 918

Bergsslagen – 635

Öst – 581

Väst – 880

Syd – 1 174

ARTIKELN HANDLAR OM