Ingen bryr sig om färgen vid bilköpet

1 av 4 | Foto: Foto: Andreas Hillergren
MOTOR

Det kan tyckas ha en avgörande betydelse – men i verkligheten är det ingen som bryr sig.

Om färgen alltså.

– Myten att kvinnor väljer bil efter färg stämmer inte, säger Ulrika Drotz Molin, vd på KVD Bilautkioner.

På uppdrag av KVD lät Sifo fråga drygt 2 300 svenskar om vilka tre faktorer vid köp av begagnad bil de anser vara viktigast. Och resultatet visar att bara två av hundra faktiskt bryr sig om bilens färg. Viktigt är i stället prislapp, att bilen blivit besiktigad och att bilen fyller specifika behov, enligt undersökningen.

Bilaffärer utförs av män

Två av tre köp av begagnade bilar görs av män, enligt statistik från Vroom som sammanställts av bilpriser.se. Och både männen och kvinnorna anser att pris, funktion och besiktningsstatus är det viktigaste vid bilköpet.

Däremot är det stora skillnader i vilket märke bilen är av, något som 19 procent av männen anser viktigast men bara 5 procent av kvinnorna. 32 procent av dem värdesätter i stället säkerheten bland de viktigaste parametrarna, något som bara 18 procent av männen gör.

– Trots att allt fler kvinnor intresserar sig för bilar går det fortfarande att urskilja klassiska könsskillnader. Den motorintresserade mannen intresserar sig för bilmärken och teknik medan kvinnor ser till andra faktorer som säkerhet. Däremot visar undersökningen att myten att kvinnor väljer bil efter färg inte stämmer, kommenterar KVDs vd Ulrika Drotz Molin.