Vanliga misstaget – då passar tjuven på

1 av 3 | Foto: Foto: Magnus Wennman
MOTOR

Det sägs att tillfället gör tjuven – inte minst när nyckeln lämnats kvar i bilen.

I USA är det sju procent av de stulna bilarna som tagits med nyckel.

– I själva verket tror jag att siffran är högre, säger Joe Wehrle.

Sju procent av alla bilar som stjäls i USA görs det med nyckel, enligt statistik från nationella försäkringsbolagens utredningsbyrå. Sedan januari 2012 och sista december 2014 handlar det om fler än 125 000 bilar som rapporterats stulna med nyckeln i bilen, men siffran kan vara mycket högre än så varnar utredarna.

– Om jag är chockad över siffrorna? Inte ett dugg. I själva verket tror jag att siffran är högre eftersom vi bara har möjlighet att se stölderna där bilen återfunnits med nyckeln och där någon erkänt att de lämnat nycklarna i bilen i polisanmälan eller försäkringsrapporten, säger byråns chef Joe Wehrle.

– Vi ser också fall där ägaren lämnar nycklarna i bilen för att den ska bli stulen, så de kan få ersättning från försäkringsbolaget. Den som gör det begår bedrägeri.

Ökar stadigt

Bara under 2014 stals det 659 717 bilar i USA, varav 44 828 stals med nycklarna. Om dessa nyckelstölder inte hade skett, menar föräkringsbyrån att antalet bilstölder skulle vara det lägsta i landet sedan 1966.

Antalet stölder med nycklarna i bilen har ökat snabbt i USA, från att endast omfatta fem procent 2012 till 6,7 procent ifjol.

I Sverige ökar reservdelsstölder

I Sverige stals 20 174 fordon under 2014, varav 9 418 personbilar enligt statistik från Larmtjänst. Det är drygt 600 stycken färre än året därinnan, men trots de minskade antalet stölder av hela bilar ökar i stället reservdelsstölderna.