Rekord: Världens snabbaste kombi

1 av 8
MOTOR

Sorry, Audi – nu kommer lillbrorsan och kör om.

Hädanefter är Seat Leon Cupra ST världen snabbaste kombi att köra runt Nürburgring.

Och det med rekordtiden 7 minuter, 58 sekunder och 12 hundradelar.

Det var den brittiska Top Gear-tidningen som satte den spanske racingföraren Jordi Gené bakom ratten på kombin Seat Leon Cupra ST för att se hur snabbt familjebilen kunde köras runt den krävande banan.

Den mindre halvkombiversionen av samma modell hade tidigare klarat banan under den magiska gränsen åtta minuter, men Jordi hade på känn att det gick att fila på den tiden – trots 45 extra kilo och 27 centimeter längre kaross i kombin.

”Skönt racingkänsla”

Seat Leon Cupra ST har, förutom ett 587 liter stort bagageutrymme, en turboladdad 2,0-liters fyra med 280 hästkrafter som driver på framhjulen – och visst hade Jordi rätt. Bilen lyckades inte bara slå sitt lättare syskon med 0,4 sekunder – den puttade dessutom undan Audi RS4 från tronen som Nürburgrings snabbaste kombi.

Men trots den extra vikten och den längre karossen som kombin kommer med menar Jordi att ST-bilen har bättre aerodynamik och en bättre väghållning än vanliga Leon.

– I de snabba kurvorna är ST:s bakaxel mer progressiv och den högre toppfarten kommer genom bättre aerodynamik. Det vi förlorar i utgången på vissa kurvor vinner vi tillbaka i snabba kurvor och på raksträckorna, säger Jordi och fortsätter;

– Med den längre karossen kan vi leka med bakänden för att hålla bilens position. Det är en väldigt skön racingkänsla när du kopplar ur antisladdsystemet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

SEAT

Bilar