Studie visar: Mycket få drabbas av batteritorsk

MOTOR

Ångesten är stor, men få drabbas.

För trots mångas skräck, blir väldigt få elbilsägare stående med batteritorsk.

Det framgår i en ny studie.

Det är i vårt elbilsälskande grannland Norge som elbilsföreningen undersökt användandet av och problemen med elbilar. Och ett av ”nedslagen” föreningen gjort är att se exakt hur många som årligen drabbas av det som anses vara en av de största bromsklossarna för elbilen – batteritorsk.

Räckviddsångesten är något många bilister har som skäl till att inte skaffa sig en elbil, men av de 7 780 som deltagit i undersökningen så var det bara sju procent som någon gång blivit stående utan kräm i batteriet. En andel som föreningen anser är låg.

– Att köra slut på ström är inte så vanligt som man kan tro. Till vardags är räckvidden lång nog för de flesta, säger Norsk elbilsföreningens generalsekreterare Christina Bu i ett pressmeddelande.

Upplever "räckviddsångest"

Samtidigt anger dock var tredje (32 procent) att de varit nära att få batteritorsk och var femte (22 procent) säger att de ofta upplever räckviddsångest.

Det senare anser föreningen beror på att utbyggnaden av infrastrukturen inte hängt med försäljningen och för att den positiva utvecklingen med ökad andel elbilar ska fortsätta måste infrastrukturen förbättras.

– Om andelen utsläppsfria elbilar ska fortsätta att stiga, så måste byggandet av laddstationer öka kraftigt, säger Christina Bu.

ARTIKELN HANDLAR OM