Audi släpper ny ”ultra-version”

1 av 4 | Foto: Foto: Audi
MOTOR

En suv behöver inte vara ineffektiv.

Det visar Audi som nu släpper sin nya bjässe, Q7, i ”ultra-utförande”.

För trots sin storlek ska bilen klara sig på 0,55 liter per mil.

Det är inte många år sedan 0,55 liter soppa per mil ansågs vara en bra förbrukningssiffra för en mindre standardbil. Men med tillägget ultra är det precis var Audis nya storsuv Q7 mäktar med. Tyska tillverkaren anger i sin information att bilen ska vara hela 28 procent mer effektiv än närmast jämförbara modell från tidigare generation.

Och inte nog med att den är snål, nya versionen blir instegsmodell och prislappen startar på 588 000 kronor.

Bra prestanda

Under huven är det en trelitersdiesel och de 218 hästkrafterna samt 500 Nm i vridmoment fördelas ut till alla fyra hjulen. Så trots att det är en snålmodell – har Audi inte gjort avkall på quattro-driften. Det senare hjälper även till när det kommer till att få fart på bjässen. 0-100 km/h ska vara en historia avklarad på 7,1 sekunder.

Snålare än rivalerna

Audis nyhet kommer vara storkonkurrent till BMW X5 och Volvos XC90. Jämfört med den senare så är tysken snålare (0,03 l/mil) – detta trots att den svenska bilen har en tvålitersfyra som kraftkälla. XC90 må vara något effektstarkare (225 hk), men när det kommer till vridmoment är det fördel för tysken (500 mot 470 Nm).

Jämfört med sin tyska kollega så är hästarna lika många, vridmomentet högre (450 Nm för X5:an) och förbrukningen bättre (X5:an har 0,59 l/mil).

Nya ultra-versionen ska finnas ute i handeln till hösten.