Tesla Model S hackad – kunde ta över bilen

MOTOR

Nya tider, nya hot.

Bilsäkerhet håller på att få en ny innebörd.

Detta då det visat sig Teslas Model S kunnat hackas och fjärrstyras.

För ett par veckor sedan visade ett par data-hackers hur de kunde ta över och fjärrstyra en Jeep Cherokee. En alarmerande upptäckt som skulle kunna innebära en potentiell livsfara får både de som åkte i bilen, men även andra trafikanter.

Nu har cybersäkrhetsexperter lyckats göra liknande sak med en Tesla Model S. Det rapporterar Financial Times.

– Alla skärmarna släcks, musiken stängs av och handbromsen läggs i så att bilen tvärstannar, berättade Marc Rogers, en av hackarna till tidningen.

Redan åtgärdat problemet

Tesla bekräftar detaljerna, men en sak som skiljer sig från det uppmärksammade fallet med Jeeps fordon är att här krävdes det fysisk tillgång till bilen. Men Tesla vill inte riskera något och har redan skickat ut en säkerhetsuppdatering som stänger bakdörren. I ett utskick till Reuters skriver de:

”Vårt säkerhetsteam har jobbat ihop med olika säkerhetsgrupper för att försäkra sig om att våra system fortsätter att skydda mot sårbarheter genom att ständigt stress-testa, konfirmera och uppgradera vår säkerhet”.

Även om det är lite pikant att Tesla, som länge legat långt före konkurrensen när det gäller mjukvaruskydd, drabbats – så gick lösningen blixtsnabbt. Fiat Chrysler Automobile å sin sida har skickat ut en återkallan på 1,4 miljoner fordon – för att åtgärda problemet bil för bil.

ARTIKELN HANDLAR OM