Audi R8 får kompakt V6:a

1 av 6 | Foto: Foto: Audi
MOTOR

En R8 med ”6:a”.

Det har länge ryktats om att sportbilen kommer att erbjudas i ett helt nytt utförande med en V6:a under huven.

– Det är fortfarande en hemlighet, men vi kommer att lansera en ny motor, säger Stevan Holischka, produktansvarig för R8.

Sugen på Audis nya R8, men saknar plånboksutrymmet?

Håll dig till tåls, snart kommer bilen i ett nytt instegsutförande.

Men det är en stor skillnad jämfört med tidigare. Istället för V8 ska det vara en V6 som tar plats under huven. Det rapporterar tidningen Wheels.

Ska användas i flera Audi och Porschar

Motorn ska vara en nyutvecklad historia på 2,9 liter och är framtagen i samarbete med koncernsyskonet Porsche. Förutom R8:an så ska även flertalet RS-modeller samt Porschar att använda sig av motorn.

– Det är fortfarande en hemlighet, men vi kommer att lansera en ny motor, säger Stevan Holischka, produktansvarig för R8, till Wheels.

Mindre – men mer kraftfull

Audi har länge sagt att man inte ”downsizar” – utan att man använder sig istället av begreppet ”right-size”. Om de ska förminska en motor, så ska de göras på rätt sätt. En prestandamodell ska aldrig ha en motor som inte klarar av att ”fylla kostymen”. Det var detta som fick tillverkaren att välja en V6:a – istället för att använda sig av märkets turbofemma.

Wheels skriver att den förmodade effekten kommer att ligga en bra bit ovanför tidigare generationens V8 420/430 hästar och 430 Nm.

Utöver ovan nämnda V6:a finns R8 med V10 samt kommer snart att erbjudas med eldrift ”e-tron”.

Troligtvis kommer vi få mer information på Frankfurtsalongen i september.