Tesla gör storförlust – trots Model S framgång

Foto: Teslas vd Elon Musk. Foto: Paul Sancya, Stefan Mattsson
MOTOR

Hajpat men förlusttyngt.

Tesla har fått mycket rubriker för sin Model S och vad den är kapabel till.

Men det är ingen vinstmaskin. För varje såld bil går tillverkaren back 35 000 kronor, rapporterar Reuters.

Teslas vd Elon Musk hade hoppats på ett positivt kassaflöde under 2015, men sett till siffrorna hittills så verkar det inte bli verklighet. När kvartalsrapporten för apr-jun 2015 släpptes under förra veckan visade det sig att biltillverkaren gör stor förslut på varje Model S som säljs. Rapporten visar att Tesla går back med 4 000 dollar, motsvarande 35 000 kronor, för varje bil av modellen som säljs, rapporterar Reuters.

Förslut på 411 miljoner

Under det andra kvartalet levererade Tesla totalt 11 532 bilar, men trots det blev det en nettoförlust på 411 miljoner kronor. I samband med att resultatet presenterades visade det sig att Tesla hade sänkt sin prognos för helårets försäljning av Model S och Model X (som snart kommer ut). Den tidigare förväntade försäljningssiffran på drygt 60 000 bilar under året visade sig ha gått ner till mellan 50 000-55 000 bilar.

Men trots att förväntningarna inte uppfylldes – kom Elon Musk med ett löfte: Han lovade att Tesla ska vara på grön kvist senast efter första kvartalet 2016. Då ska man även själva kunna finansiera utvecklingen från nischtillverkare till att bli en massproducent av bilar.