Smygpremiär: Här är nya Opel Astra

1 av 9 | Foto: Foto: Felix Björklund
Avtäckningen av nya Opel Astra K skedde på Fotografiska i Stockholm.
MOTOR

Nya Opel Astra är modellen som ska få Opel på grön kvist.

I höst rullar tillverkarens viktigaste nyhet ut – men Aftonbladet Bil har fått en förhandstitt.

Om lite drygt en månad blir det stor premiär.
Då ska Opel visa upp sin senaste generation av Astra – den viktigaste modellen i tillverkarens palett, på Frankfurtsalongen.

Men på ett litet evenemang på Fotografiska fick vi redan nu se ”Astra K”.

Mindre, men större

Så vad har då hänt med modellen?

– Allt är nytt, det är egentligen bara namnet som bilen delar med den tidigare generationen, säger Nicholas Parts, Opel Sveriges vd, när han presenterar bilen.

Och det nya innebär även ett trendbrott. Bilen är faktiskt mindre än den utgående generationen. Skälet till detta är effektivitet. En mindre bil väger mindre och har lägre luftmotstånd vilket översätts till att den drar mindre bränsle – och släpper ut mindre koldioxid.

Den nya bilen är nästan fem centimeter kortare, en halv centimeter lägre samt 2,5 centimeter smalare. Men trots att bilen alltså krympt, märks det inte av när man sitter inne i kupén. Det är inga problem för en normallång att sitta ”bakom sig själv” i baksätet. Det är inte heller trångt om flinten, trots de kapade centimetrarna.

Ska ta marknadsandelar

I Europa är C-segmentet, den så kallade ”Golfklassen”, den absolut största sett till försäljningsvolym. För tillfället har gamla Astran en fjärdeplats i segmentet – men med en ny generation så hoppas Opel ta sig upp på medaljplats igen.

Men vad kostar då bilen? Det svenska priset är inte satt, utan Opel Sverige håller på att finjustera det. Dock avslöjade Nicholas Parts att man i Sverige kommer att kunna köpa bilen, i Dynamic-utförande (den tredje utrustningsnivån) för under 200 000 kronor. Då ingår det bland annat system som det intelligenta strålkastarna med ”Matrix-ljus”.

Enligt Opel så kommer det mesta när det gäller säkerhetsutrustning sitta med som standard – i nästan alla modeller.

Saknar OnStar

Bilen börjar säljas nu i höst men det finns en sak vi svenskar blir utan. GM:s uppkopplade hjälpsystem OnStar (ger allt från karthjälp till restaurangrekommendationer samt nödhjälp om något skulle hända) finns inte med ombord. Den planerade sverigelanseringen är hösten 2016 – vilket innebär att de som köper en ny Opel Astra i år får en bil helt utan systemet. Lite konstigt kan tyckas eftersom Opel gör stor grej av att de ska ligga i framkant när det gäller effektivitet, design och ”connectivity”.

ARTIKELN HANDLAR OM