Officiellt: De blir ”Saabs” räddare

Nytt samarbetsavtal ska frälsa Nevs

Foto: Foto: Anders Deros
MOTOR

Efter mycket hemlighetsmakeri är det klart.

Nevs fördjupar samarbetet med kinesiska Dongfeng.

Ska bli starten på en ny era.

Det har varit en berg och dalbana.

Saab som blev Nevs har aldrig lyft, men trots det alltid sagt att framtiden är ljus.
Är det detta ljus man väntat på?

Under måndagen kallade tillverkaren till presskonferens i Trollhättan. Anledningen är att man nu tecknat ett strategiskt samarbetsavtal med kinesiska jätten Dongfeng.

De båda företagen har redan ett samarbete på plats, men det nya avtalet innebär att man går ytterligare ett steg ”hand i hand”.

Gemensam organisation

En av de saker som det nya samarbetsavtalet innebär är att man även kommer att ha viss inköp och global distribution gemensamt. Dongfeng ska även stödja Nevs när det gäller uppbyggnaden av produktion samt forskning och utveckling av elfordon i Tianjin. Därtill så ska man låta Nevs sälja bilar genom Dongfengs återförsäljarnät.

Nevs å sin sida ska hjälpa till och utveckla Dongfengs närvaro i väst, samt att få ”Dongfengs egna varumärken att möta gällande krav och regleringar.”

– Dongfeng är en av de ledande fordonskoncernerna i världen. Genom vårt samarbete med dem kommer Nevs att nå industriella synergier, kunna dela utvecklingskostnader, öka leverantörsbasen och öka den totala konkurrenskraften för våra egna framtida produkter. Det här samarbetet är ett viktigt steg för Nevs att bli en framträdande tillverkare av elfordon, säger Mattias Bergman, vd för Nevs.

När (eller om?!) bilfabriken i Trollhättan ska dra igång igen är inget man gått ut med ännu.

ARTIKELN HANDLAR OM