Varningen: Så många kör med ”olaglig” syn

Nya undersökningen visar: Drygt 600 000 skulle inte klara dagens körkortskrav

1 av 3
MOTOR

Här är skräcksiffrorna: Var sjätte svensk bilist är en ren trafikfara.

Drygt 600 000 bilister ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort i dag.

Det visar den årliga ”Synbesiktningen” som Bilprovningen och Synoptik gjort.

Vintern är här och det blir mörkare och halare på våra vägar.

För sjunde året i rad kommer ”Synbesiktningen”, en undersökningen som görs av Bilprovningen och Synoptik.

Och undersökningen, där 1 896 bilister svarat på frågor om synen och bilkörning, varav 1 004 bilister valde att göra en synundersökning i samband med besiktningen, är ingen munter läsning.

Ser oskarpt

Den visar att var tionde bilist ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort i dagens läge, då synskärpan inte får vara sämre än 0,5. Det innebär att drygt 600 000 bilister på vägarna kör med ”olaglig” syn. Undersökningen visar också att var sjätte bilist visade på ett okorrigerat synfel och ser oskarpt på två meters avstånd. Var femte förare säger också att de inte gjort en synundersökning sedan de tog sitt körkort.

– Synen förändras gradvis och många inser inte hur stora synfel de faktiskt har. Har man haft felfri syn hela livet skaffar man kanske bara ett par läsglasögon när man blir äldre utan att kontrollera hur synen förändrats på långt håll, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker på Synoptik i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Vill ha obligatoriska undersökningar

Trots resultatet så finns det inget krav på obligatoriska synundersökningar i Sverige. Undersökningen visar dock att nio av de tio som svarat vill lagföra synundersökningar i samband med att man förnyar sitt körkort.

– Förhoppningsvis leder det uppseendeväckande resultatet av Synbesiktningen till att fler bilister tar ansvar för sin och andras säkerhet i trafiken inte bara genom att besikta bilen utan även genom att regelbundet kontrollera sin syn, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselg

FAKTA

HÄR ÄR UNDERSÖKNINGEN:

Nio av tio bilister anser sig se tillräckligt bra för att köra säkert, ändå är var sjätte en trafikfara och var tionde skulle inte få körkort i dag. Det betyder att ca 600 000 svenska bilister med B-körkort kör med olaglig syn på svenska vägar (totalt 5 475 845 personer med B-körkort enligt Transportstyrelsen).

11 procent, var tionde bilist, har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav, 0,5 visus. Samtidigt visar undersökningen att 11 procent gör en synundersökning endast vart tionde år. Ännu fler, 20 procent uppger att de aldrig gjort en synundersökning sedan de fick körkort.

Nio av tio vill ha lagkrav på återkommande synundersökningar. Sju av tio vill att detta senast ska börja vid 45 års ålder, något som ligger i linje med Synoptiks och Optikbranschens rekommendationer.

Här ser du alla svar. OBS: Extern länk.