Här är årets familjebil

1 av 9 | Foto: Foto: VW
MOTOR

Glöm Volvokombi, för trots skandalerna:

Årets familjebil är en ”folkabuss”.

– Det här ju så här en familjebil ska se ut, säger Aftonbladet Bils Robert Collin om vinnaren VW Touran.

Tidigare i höstas, strax innan den stora dieselskandalen, lanserade VW sin nya Touran. En modern familjefraktare som uppgraderats på samtliga fronter.

”En bra och praktisk familjebil har blivit ännu bättre”, skrev Aftonbladets Robert Collin när han var nere i Amsterdam och testade bilen.

Och han var inte ensam om att tycka detta. Nu har en jury bestående av framstående motorjournalister utsett ”Årets familjebil” – och där vinner den tyska minibussen.

Andra året i rad

Priset innebär att Touran tar vid efter Passat som årets bästa familjeval och i bedömningen har hänsyn tagits till miljö, säkerhet, ekonomi – och inte minst att den ska vara vardagspraktisk.

Robert Collin är en av jurymedlemmarna och redan vid första provkörningen i juli var han imponerad.

”Kanske den bästa i klassen och ett seriöst alternativ till en konventionell kombi.” skrev han som omdöme.

Priset är en liten positiv tröst för VW och förhoppningen är att nya Touran ska sälja betydlig bättre än de drygt 1 300 man sålt om året i Sverige.

 – Att en Volkswagen vinner detta pris för andra året i rad är väldigt glädjande. Det visar att vi har rätt bilar för den svenska marknaden. Touran är en bil som uppskattas mycket för sin flexibilitet och säkerhet och vi kan konstatera att juryn för Årets Familjebil har samma syn på det som våra kunder, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

Fotnot:  I årets jury ingick: David Jakobsson, Expressen; Rolf Gildenlöw, TT; Mikael Stjerna, Teknikens Värld; Ola Thelberg, Mittmedia; Robert Collin, Aftonbladet; Stefan Nilsson, Gota Media; Gustav Liljeberg, Motorföraren, Staffan Swedenborg, frilans och Alrik Söderlind, auto motor & sport.

Läs Robert Collins provkörning av VW Touran här.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.