Nya smarta bilen – med egen drönare

1 av 12 | Foto: Foto: Rinspeed
MOTOR

En självkörande bil med tillhörande drönare.

Schweiziska Rinspeed visar nu upp Etos, en modell som tar bilkonceptet ett steg längre.

Genom att göra föraren helt överflödig.

Rinspeed tillhör de mest udda konceptutvecklarna inom bilbranschen.

Och det som ska visas upp på teknikmässan CES i januari är inget undantag. Bilen Etos är baserad på en BMW i8, men har tagit ytterligare ett steg in i framtiden.

Den tyska sportbilen må redan från början vara avancerad, men i händerna på Rinspeed har bilen förmågan att själv sköta körandet. Och precis som Volvo visade oss – så öppnar det upp för en hel uppsjö med möjligheter i kupén.

Bland annat så fälls ratten in vilket ger mer utrymme samt bättre tillgänglighet till bilens skärmar. Infotainmentsystemet är tydligen utvecklat för att kunna lära sig förarens beteende – och på så sätt minimera kravet på manuellt arbete.

Finess hämtad från lyxyachter

En unik finess Etos har är att bilen är försedd med helikopterplatta.

På denna plattform med 12 000 LED-lampor som går att konfigurera i olika ljusarrangemang, landar den till bilen tillhörande drönaren.

Då kommer den naturliga frågan: vad ska man ha en drönare till?

Jo, enligt Rinspeed så kan minihelikoptern göra allt från att ta selfies och ge en bättre vy över omgivningen till att betala vägtullar samt hämta paket.

Inbyggd klockuppdragare

Helt klart är bilen designad för att föraren inte ska behöva göra något själv. Och medan hen gör det, varför inte läsa en god bok eller sätta klockan i den integrerade klockuppdragaren på instrumentbrädan (som sagt Rinspeed kommer från Schweiz).

Bilen kommer att visas upp i januari på teknikmässan Consumer Electronics Show i Las Vegas, men har du inte möjlighet att se bilen där kommer den även att ställas ut på Genévesalongen i mars.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.