Här är julens farligaste väg

Se listan – väg för väg: ”Det är inte okej”

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDGREN / TT
MOTOR

De värsta trafikhelgerna på hela året.

Och farligaste vägen är E20-sträckan mellan Laxå och Alingsås.

– Det är som en ko-stig mellan Sveriges två största städer – det är inte okej, säger Mikael Högskoog, på Motormännen.

Snart är det jul och det innebär att många svenskar åker land och rike för att fira med sina nära och kära. Men med den ökade trafikmängden, så kommer olyckorna.

Varje år ger sig drygt två miljoner bilister ut på vägarna under jul och nyår. Och det märks i olycksstatistiken. Jultrafiken medför att 15 personer dör och runt 1 000 personer skadas i trafikolyckor.

– De stora resdagarna brukar vara den 21:a och 22:a december och det är också då flest dör och skadas i trafiken, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Elva särskilt farliga sträckor

Men i år kan det bli ett bättre trafikår än vanligt, detta på grund av hur julen ligger.

– I år har många möjlighet att ta långledighet vilket innebär att resandet blir utsträckt över flera dagar. Det minskar trycket på våra vägar, säger Erik Kjellin.

Motormännen anger att elva sträckor är särskilt farliga under jul och nyårshelgen. Och det som utmärker dessa är att de i stor utsträckning saknar mitträcken.

– Mötesolyckor är den olyckstyp som orsakar flest dödsfall i jul- och nyårstrafiken. En effektiv åtgärd för att minska den här typen av olyckor är att mötesseparera de mest trafikintensiva vägarna. Flera av våra större vägar håller idag en alltför låg standard och skulle behöva förbättras, säger Erik Kjellin.

Värsta vägen är E20 genom Västergötland.

– Efter Laxå och fram till Alingsås, det skulle jag säga är Sveriges farligaste väg. Det är mycket tung trafik och delvis är vägen inte mittseparerad. Man åker säkrare genom att ta vägen förbi Jönköpning, det vill säga Riksväg 40 och E4:an, säger Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännen. Vårt råd är att köra på så stora vägar som möjligt. De är förvisso mer trafikerade, men de är de säkraste.

Dödsrisken fem gånger större

Motormännen anger att risken för att dö på en väg utan mötesseparering är fem gånger större än på en mötesfri motorväg. Detta enligt Trafikverkets beräkningar. Just med det i åtanke uppmanar Erik Kjellin till försiktighet när man kör på mindre vägar.

– Man kan själv göra mycket för att minska riskerna för att hamna i olycka genom att använda bra vinterdäck, anpassa farten till väglaget och vara utvilad när man kör. Har man även möjlighet att välja säkra motorvägar och mötesseparerade 2+1-vägar, då har man gjort mycket för att minska sin olycksrisk.

Se listan nedan på de farligaste vägarna.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Farliga vägar i jul och nyår 


E10 hela vägen

E12 hela vägen

E14 hela vägen

E16 från Gävle till norska gränsen

E18 från Karlstad till norska gränsen

E20 från Kumla till Göteborg Värsta sträckan: Laxå till Alingsås

E22 från Söderköping till Lund

E45 från Trollhättan till Övre Soppero

Riksväg 26 från Kristinehamn till Johannisholm

Riksväg 70 från Borlänge till norska gränsen

Riksväg 84 från Hudiksvall till norska gränsen