Hemmabygget ska krossa Teslas elbil

Hackerns lösning ska vara bättre än finessen Autopilot

MOTOR

Han blev känd som ”Iphone-hackaren”.

Nu har datageniet George Hotz utvecklat en självkörande bil som, enligt egen utsago, krossar Teslas Autopilotsystem i hyllade Model S.

– När man ser det, går det inte att tvivla längre, säger George Hotz till Bloomberg.

Alla tillverkare pratar om självkörande bilar.

Volvo säger att de redan om några år börjar testa i verklig trafik och att det 2020 kommer att vara i produktion.

Just 2020 verkar vara ett heligt år  för ”bilautonomi” – de flesta tillverkare anger att just då kommer deras bil att komma.

Tesla har dock stuckit ut hakan och lanserade i höstas sin Autopilot-funktion som de säger är överlägsen konkurrenternas olika trafikassistenter.

Men en datahacker menar att hans hemmabygge krossar Teslas system.

– Vi har inte ”berättat” för vår bil något om hur man kör bil, vi har bara visat hur man kör, säger George Hotz till nyhetsbyrån Bloomberg.

”Show not tell”

Enligt Hotz så ligger de traditionella tillverkarna efter i hela sitt tänk kring autonom körning. Deras tillvägagångsätt är att man utgår från de lagar och regler som finns i trafiken – och använder dem som ramverk som bilen ska hålla sig inom.

Hotz system ”tittar” på hur människor kör – och lär sig reglerna utifrån det.

– Om man visar en dator en miljon bilder på stolar och en miljon bilder utan dem – tillslut blir datorn bättre på att beskriva stolar än vad en människa någonsin skulle kunna, säger George Hotz. Och precis likadant är det med att köra bil. Visa datorn tillräckligt mycket, så kommer den att bli en perfekt förare.

Utrustningen kostar bara 1 000 dollar

Enligt Hotz ska bilen han planerar att bygga ihop bara behöva sex mobiltelefonkameror för att kunna köra autonomt – resten ska hans avancerade mjukvara lösa. Totalt ska hela ”paketet” för att bilen ska kunna vara självkörande bara kosta runt 1 000 dollar.

Tesla mycket skeptiska

Hotz är dock lite svävande när det kommer till lanseringstid. Dock säger han att han kommer att släppa en video inom kort där hans självkörande Acura, med budgetsystemet, slår en Tesla Model S i Los Angeles-trafik. Något som Tesla ställer sig mycket skeptiskt till.

”Vi tror att det är extremt osannolikt att en enda person utan valideringskapacitet ska kunna producera ett fungerande självkörande system som kan sättas i ett fordon”, skriver Tesla på sin officiella blogg som ett svar på Bloombergs artikel.

Här finns Bloombergs videoreportage om George Hotz autonoma bil OBS extern länk.