Ryktet: Google går ihop med biljätten

MOTOR

En allians som får konkurrenterna att darra.

Nya rykten gör gällande att Google och Ford slagit sina påsar ihop – och tillsammans ska utveckla en ny självkörande armada bilar. Det uppger källor till Yahoo Autos.

– Vi håller de här diskussionerna privata, säger Fords presstalesperson.

En ledande biltillverkare hand i hand med teknikjätten Google.
Helt klart en kombination som säkerligen får övriga bilbranschen att skruva lite besvärat på sig.

Sajten Yahoo Autos skriver att de via tre olika källor med ingående kunskap fått reda på det nya alliansavtalet. Ett samarbete som tydligen ska presenteras på teknikmässan Consumer Electronics Show i januari 2016.

Win-Win situation

Fördelarna är uppenbara. Google å sin sida slipper kasta ut miljarder på utveckling av bilar samt investera flera år för att få igång en fungerande och kvalitativ produktion.

När det gäller Ford så får de tillgång till sökmotorjättens enorma data, samt den mjukvara man utvecklat för självkörande fordon.

Även om det kan tyckas plötsligt, så ligger uppgifterna helt i linje med vad Google-grundaren Sergey Brin sagt: nämligen att Google varit på jakt efter en produktionspartner.

Kommenterar inte spekulationer

Yahoo Autos skriver att de inte fått några konkreta detaljer kring samarbetet, men att det troligtvis kommer ske i ett separat företag – för att skapa en ”juridisk vägg” till moderbolagen. Därtill ska det vara icke-exklusivt.

Google har avböjt att kommentera, men Fords talesperson Alan Hall säger att man jobbar ”med många olika företag”.

– Vi håller de här diskussionerna privat av uppenbara konkurrensskäl och vi kommenterar inte spekulationer.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.