Kolla in de hetaste nyheterna i Detroit

1 av 7 | Foto: BMW
Här är nya BMW M2 Coupé.
MOTOR

BMW:s miniracer, Mercedes ”klasshöjare” och Volvos flaggskepp.

Snart drar stora bilmässan i Detroit igång.

Här har vi listat de största nyheterna.

Den 11 januari är det dags, då slår North American International Auto Show (även kallad Detroitsalongen) upp portarna. Och även om den ofta benämns som en av de stora viktiga bilmässorna – kommer upplagan 2016 vara lite annorlunda.
Detta då flera biltillverkare faktiskt utannonserat att de inte kommer att vara med.

Bentley, Citroën, Jaguar-Land Rover, McLaren och Peugeot har alla sagt att de inte kommer att vara med och därtill har det rapporterats att även Mini och Tesla skippar mässan.

Men det ger mer utrymme till konkurrenterna, så vad kommer vi att få se?

BMW M2

Sugen på en kompakt raket? Då kan BMW:s nya prestandaminsting vara nått. Bilen har officiellt presenterats, men kommer att få sitt första publika framträdande på Detroitsalongen. Så vad är det för bil?

Jo, en 370 hästars kompaktmodell som klarar av att förnedra en Porsche 911 Carrera i en sprinttävling. Läs mer om bilen här.

Chevrolet Bolt

Det var på Detroitsalongen i fjol som Chevrolet visade upp sin Bolt för första gången. Då var det som ett koncept som ackompanjerades av ett löfte: att bli världens första ”folk-elbil”. Nu i januari (visas först på CES ett par dagar innan NAIAS) kommer bilen av visas produktionstappning.

Lexus LF-LC

En lyxig japansk sportbil.

Det här är fortfarande lite av en spekulation eftersom Lexus ännu inte bekräftat huruvida de kommer att visa upp en produktionsversion av LF-LC. Konceptet visades upp för första gången 2012 och eftersom spionfotografer fotat prototyper – verkar det som att bilen är i faggorna.

Lincoln Continental

Den amerikanska drömmen i modern tappning.

Lincoln Continental kommer återigen att göra entré, detta efter 14 långa års frånvaro. Bilen visades upp som koncept i april i New York – och nu är det alltså dags att visa upp den färdiga skapelsen.

Se fler bilder på bilen här.

Mercedes E-Klass

Vi har fått se några glimtar av tyskarnas kommande storsäljare. Och det verkar onekligen som att nya E-Klassen kommer att höja ribban i segmentet rejält. Mycket kommer att hämtas från lyxiga S-klassen och mycket kommer att vara digitalt.  

”Vi ger en ny tolkninga v själva konceptet lyx” har Mercedes chef för interiördesign sagt om bilen. Se bilder på interiören här.

Volvo S90

Aftonbladets Robert Collin var på plats när Volvo visade upp sitt nya flaggskepp för första gången, men på Detroitsalongen blir det första gången allmänheten får se S90.

Extra viktigt för Volvo eftersom USA är en av de förväntat stora marknaderna för bilen – samt att den verkligen kommer att mätas med nya Mercedes E-Klass

Andra världspremiärer: BMW X4 M40i, Fisker Force 1, Infiniti Q60, Mercedes-Benz SLC, Mercedes-AMG S65 Cabriolet.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.