”Vi vill inte vara BMW eller Audi”

Jaguarchefen bekräftar nya modeller

1 av 4 | Foto: Foto: Jaguar
Jaguar XJ
MOTOR

En ny XJ, men även fler modeller.

Brittiska Jguar ska förnya och utöka utbudet – men inte för att växa hejdlöst.

– Vi vill inte vara BMW eller Audi i storlek. Då kan man förlora prestige, säger Ian Callum på Jaguar.

Klassiska Jaguar har på senare tid skaffat sig både en ”minisedan” samt en stadsjeep, två modeller som bara för tio år sedan kändes väldigt främmande. Men de är bara början på ett större grepp, och en modellbreddning. Det avslöjar företagets designchef Ian Callum för Autocar.

– Vi tittar på det nu, och andra saker – andra modellinjer, säger Callum till Autocar på frågan om en ny generation av lyxsedanen XJ. I Verkligheten är det en kapacitetsfråga, det är det största hindret.

Högst en miljon bilar

Jaguar Land Rover siktar på delmålet att nå 650 000 sålda bilar om året fram till 2018. Då öppnar de sin fabrik i Slovakien, vilket ska höja kapaciteten till upp mot miljonen bilar per år. Men enligt Callum finns det inga ambitioner att sälja mer än så. Och inte heller att sälja massvis med versioner av samma modell, såsom exempelvis BMW eller Audi gör.

– Vi skulle vilja få volym på de bilar vi har. Tillväxten kommer att komma från nya linjer.

Inget mindre på gång

Men vad de nya modellerna ska få för skepnad var inget som designchefen ville gå in på. Det har ryktats om en ny XK, men det avfärdade Callum direkt. Dock sa han till Autocar att de hade en stående diskussion om modeller mindre än XE, men att inget var planerat än så länge.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

Bilar