Volvo bygger ny ”Knight Rider-bil”

1 av 6
MOTOR

Den svenska versionen av ”Kitt”.

Nu presenterar Volvo tillsammans med Microsoft en lösning för att kunna röststyra din bil.

– Röststyrning är bara början vad gäller digitala hjälpfunktioner, säger Thomas Müller på Volvo.

För många som växte upp på 80-talet var David Hasselhoffs Pontiac från tv-serien ”Knight Rider” själva sinnebilden av en riktigt cool bil. I framtiden kan motsvarande intresse kanske riktas mot Volvos bilar… i varje fall om man är på jakt efter en bil som går att röststyra.

Styr via aktivitetsarmband

Det är i ett pressmeddelande som den svenska tillverkaren drar paralleller till den klassiska actionserien. Volvo skriver att bilägare snart kommer att kunna ge sin bil röstinstruktioner när man är ute på språng. Man ska kunna ställa in navigeringssystem, starta värmare, låsa dörrar, blinka med lampor och tuta – detta om man har Volvo on Call samt ett anslutet aktivitetsband.

– Vi använder inte teknik för teknikens skull när vi tar fram nya lösningar. Om tekniken inte gör kundens liv enklare, bättre, säkrare eller roligare är den inget för oss. Ärligt talat, vem har inte drömt om att kunna prata med sin bil via ett digitalt armband? säger Klas Bendrik, CIO på Volvo Car Group.

Samarbete med Microsoft

Nyheten är den andra finessen som Volvo har tagit hjälp av Microsoft med. Redan i höstas avslöjade tillverkaren att man tagit hjälp av teknikjätten för att utveckla nästa generations fordonsteknik. Och nu kommer alltså steg två i det samarbetet.

– Volvo vill ge en så enkel och bekväm bilupplevelse som möjligt, och detta genom att använda den senaste tekniken på ett relevant och inspirerande sätt. Röststyrning är bara början vad gäller digitala hjälpfunktioner, säger Thomas Müller, på fordonselektronik på Volvo Car Group.

Så när kommer Volvoägarna att kunna styra sin XC90 som ”Kitt” – under våren 2016 säger tillverkaren.

Se video hur det kan fungera OBS extern länk.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM