Succé för Volvo: ”Fler rekord kommer slås”

MOTOR

Bästa året sedan starten 1927.

Med en försäljning på 503 127 bilar blev 2015 ett rekordår för Volvo.

– Volvo kommer inte längre att vara en liten spelare på den globala bilmarknaden. Fler rekord kommer att slås under de kommande åren, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Foto: Foto: Volvo
Volvos vd Håkan Samuelsson.

Svenska Volvo går starkt, och siktar högt.

När man gör bokslut för året 2015 visade det sig att man för första gången någonsin sålde mer än 500 000 bilar.

– Jag är mycket nöjd med att kunna rapportera ett rekordresultat för 2015, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars.

Går bra på alla fronter

Siffrorna avslöjar att Volvo har starka resultat på alla sina kärnregioner. I Europa ökade försäljningen med 10,6 procent, i USA var uppgången 24,3 procent och i Kina gick förvisso året jämt upp – men med ett starkt fjärde kvartal. När de gäller USA och Kina är det framförallt nya XC90 som gjort stora marknadsintryck.

– Med ett framgångsrikt 2015 bakom oss kan Volvo nu påbörja den andra etappen av sin globala omvandling. När den är slutförd kommer Volvo inte längre att vara en liten spelar på den globala bilmarknaden. Fler rekord kommer att slås under de kommande åren, säger Håkan Samuelsson.

Stora löften

Så vad innehåller nästa etapp?

Jo, Volvos ambition är att hitta en ny position. Dels genom att nå en större volym om 800 000 bilar, och dels som att nå toppen som en av världens ledande hybridbilstillverkare. Detta genom att erbjuda en serie tre- och fyrcylindriga hybridmotorer med ”prestanda och utsläpp i världsklass”.

Därtill så ska man lansera en ny helelektrisk bil.

Hur det går återstår att se, på måndag visar Volvo upp nya S90 för den breda publiken på viktiga USA-marknaden. I Genève är det sedan dags för kombisyskonet och ersättaren till V70 att göra entré.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.