Tesla bekräftar: Två budgetbilar på gång

MOTOR

En rejäl överraskning från Tesla?

I år kommer vi inte bara få se nya ”budgetbilen” Model 3 – utan även en Model Y.

Det bekräftar tillverkaren till sajten Electrek.

Teslas nya suv, Model X har knappt hunnit landa och tillverkaren jobbar för fullt för att få igång produktionen ordentligt. Men den riktigt storskaliga produktionen kommer dra igång när modellutbudet breddats med lite billigare bilar.

Och nu kommer det uppgifter som överraskar – Tesla bekräftar att de har två ”budgetmodeller” på gång: Model 3 och Model Y.

”S3XY”

Det är sajten Electrek som rapporterar om modellplanerna.

Model 3 ska, och det är sajten inte ensamma om att ha rapporterat, lanseras i mars – men utöver det så kommer även en crossover baserad på bilen att släppas. Denna har tidigare uppgetts få namnet Model Y.
Om modellbeteckningen stämmer innebär det att Teslas modellpalett får det intressanta sammansatta namnet S, 3, X, Y. Elon Musk försökte få till att den mindre sedanen skulle heta Model E – men det stoppade Ford som äger namnrättigheten.

Avfärdar, men bekräftar

Efter det att Electrek publicerat sin rapport blev de kontaktade av Tesla. En talesperson för företaget avfärdade originaluppgifterna om att två modeller skulle visas i mars. Dock bekräftade hen att Model 3 ska visas samt att de arbetar med en ny modell baserad på samma kompaktare plattform.

När det gäller pris har tidigare uppgifter gjort gällande att den billigare ”3:an” ska kosta under 30 000 dollar, vilket ungefär är hälften av vad en Model S kostar. Den mindre suven lär, precis som Model X, kosta några tusen dollar mer än sedanen den är baserad på.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips här.

ARTIKELN HANDLAR OM