Arvet: Unika bilar värda 30 miljoner

1 av 2 | Foto: Foto: Daimler
MOTOR

Svenska folket ärver två ”måsvingar”.

Det står klart efter det att Allmänna arvsfonden vid en förlikning får två unika exemplar av Mercedes ikonbil.

Och bilarna kan vara värda runt 30 miljoner.

Det är efter en mångårig tvist som ett dödsbo värt tiotals miljoner tillfallit Allmänna arvsfonden. Det rapporterar Sveriges Radio Ekonomiekot.

Inte nog med att arvet är en av de största på senare år med ett värde på ungefär 45 miljoner, det har även ett unikt bilinslag i form av två stycken Mercedes 300 SL.

Unik lågmilare

En ”måsvinge-Mercedes” är otroligt eftertraktad och precis som övriga klassiker – så har priset på modellen skjutit i höjden på senaste.

Och som grädde på moset i den här historien: en av bilarna, en roadster från 1963, har gått ynka 135 mil.

Den värdering som gjordes av dödsboet (2011) angav att bilarna hade ett värde på under 10 miljoner totalt – men modellexperter anser att den värderingen måste ifrågasättas, bilarna är värt mångdubbelt mer.

Exemplar från 50-talet kan lätt springa iväg långt över tio miljoner styck. Som exempel såldes det en bil från 1955 i början av februari för 11 miljoner, men den var inte unik på något sätt.

Rekordet för modellen är ett exemplar som gick för 4,62 miljoner, motsvarande 39 miljoner.

Så inte helt orimligt är att priset på lågmilaren ligger någonstans mellan dessa. Informationen om den andra bilen är obefintlig, så värdet där kan vara allt från ett par miljoner och uppåt.

Båthandlare vill ha bilarna

Men Allmänna arvsfonden kan inte avyttra bilarna riktigt än. Trots att man nått förlikning med två personer som ansåg sig ha rätt till arvet – är det ytterligare en tvist som rör bilarna. Där handlar det om att en företagare hävdar att han bytte till sig dem mot en båt i miljonklassen för tio år sedan.

Hur den tvisten går återstår att se.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.