Nu förbjuds alla 'omoderna' bilar

1 av 2 | Foto: FOTO: AP
MOTOR

Paris stadsluft är rejält unken, så pass att staden inför nya ”trafikregler”.

Alla bilar före 1997 förbjuds från vardagstrafiken.

– Sunt förnuft har äntligen segrat, säger Christophe Najdovski, trafikansvarig i staden.

Den franska huvudstaden har länge haft problem med smog och utsläpp. Vissa dagar har faktiskt Parisluften varit den värst förorenade i världen. Ett ”rekord” som är föga smickrande. Borgmästarinnan Anne Hidalgo har länge fört en aggressiv kamp om att få bukt med problemet och har infört ”varannan-dag” trafik samt bilfria dagar.

Men det har inte räckt till och från och med den 1 juli kommer nästa begränsning: alla bilar registrerade före 1997 samt motorcyklar registrerade före millennieskiftet förbjuds i staden under vardagar. Det rapporterar tidningen Le Monde.

Högst tio år gamla

Det nya förbudet annonserades redan i fjol och är en del av planen att rensa ur bilparken rejält. Tanken är att 2020 så ska inga bilar äldre än tio år få rulla i Paris.

I dagsläget är runt tio procent av huvudstadsbilarna av årsmodell 1997 eller äldre, men enligt Le Monde står de för nästan hälften av alla utsläpp.

– Det kommer att bli mer effektivt... så länge vi kan tillämpa trafikbegränsingarna rätt, säger Christophe Najdovski, trafikansvarig i staden till Le Monde.

Så glöm den romantiska tanken om att få kryssa med en gammal DS runt Triumfbågen på semestern, i varje fall om det är vardag.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris

Bilism

Bilar