Vinterdäck-kaoset: 'Många är stressade'

MOTOR

Kaos på vägarna och på verkstäderna.

Vintern tog många svenskar på sängen och att få en däckbytestid i dagarna i storstäderna är nästan lika med en trissvinst.

– Så fort det kom några snöflingor slog det till och det är extremt högtryck just nu i verkstäderna, säger Oscar Arp på Däckia.

Det är samma visa varje år. Tusentals bilägare väntar lite för länge med däckbytet – trots att vintern är i antågande. Så också i år och när minusgraderna drog in över hela landet blev det kaos i trafiken och långa köer hos däcksverkstäderna.

– Det var varmt länge och den kalla hösten kom så sent. Vi var någorlunda förberedda på att att fler skulle vilja skifta däck i november. Nu är det väldigt fullt, särskilt i storstäderna, och vi hade önskat att folk skulle vara ute i mer god tid, säger Oscar Arp, affärsområdeschef för Däckias verkstäder i mellansverige.

Många trafikolyckor

De senaste dagarna har snö ställt till det rejält i trafiken. I morse hade polis och räddningstjänst fullt upp med att försöka reda ut trafikolyckor.

– Det är trafikolyckor, trafikolyckor, trafikolyckor, kommenterade Albin Näverberg vid Stockholmspolisen situationen då.

Enligt SMHI kommer snöovädret att fortsätta och i Skåne och Blekinge förväntas det falla mellan två och fem centimeter snö.

– Det är säsongens första snöfall för dem och därför varnar vi för att det kan bli halka, säger Sandra Andersson på SMHI och tillägger att det kan ”bli besvärligt från i kväll och över natten”.

Svårt att hitta personal

Och besvärligt är det även för de som inte fått på vinterhjulen. Köerna till däckverkstäderna är långa.

– Det är svårt att hitta tillräckligt med personal för att hinna med och är någon sjuk pajar hela flödet på verkstaden och det blir kaotiskt, säger Oscar Arp.

För de som ska boka en tid är det lång väntetid i tätorterna, dock finns det möjlighet att få däckskiftet gjort – om man är villig att sitta i ”bilkö”.

– Många är stressade, men förstående. Vi tar alla som bokat först och främst, men vid sidan av det så kan vi säga att det går att ställa sig i drop-in kö och vänta.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM