Känsla utan förnuft

Smart är inte det smartaste köpet – men minibilen bjuder på mycket glädje

MOTOR

Smart Fortwo är egentligen den perfekta citybilen. Så långt från en stor suv man kan komma. En kul bil som framkallar känslor, men inte bästa bilen för dig som vill ha bästa ekonomi och driftsäkerhet.

Foto: peter gunnars

Är det verkligen tio år sedan Smart Fortwo såg världen för första gången? Om man jämför med andra bilar från 1997 känns designen på minibilen fortfarande fräsch. Ovanligt fräsch.

Positiva känslor av designen

Designen är ett starkt köpargument för Smart Fortwo.

Allt från de lustiga detaljerna interiört till den nätta men lite uppkäftiga karossen skapar känslor, positiva mestadels. Hur kul är egentligen Peugeot 206, Renault Clio och Toyota Yaris i jämförelse med Smart?

Egentligen har dock inte minibilen några konkurrenter. För det är den alldeles för liten, vilken annan småbil kan man parkera på tvären utan att få p-böter? Men rent ekonomiskt kan man ändå jämföra Smarten med de nämnda småbilarna, vilket gör att minibilen är rätt dyr med tanke på hur lite bil det ändå är.

Utöver kul design har många köpare fastnat för den körglädje

som minibilen förmedlar. Det handlar inte om raketprestanda, snarare tvärtom, det är en annan typ av körglädje. Man gillar att köra sin Smart med dess ovanliga motorljud och extrema stadssmidighet. I stan slipper man också en av bilens värsta nackdelar, den oerhörda känsligheten för sidvind.

Clio och Yaris billigare

Totalekonomin är bättre än för medelbilen.

Många köpare kommer från större bilar och uppskattar de lägre kostnaderna. Men jämfört med andra småbilar ser vi att både Clio och Yaris är bättre ur ett ekonomiskt perspektiv. En källa till irritation är den dyra servicen, som inte alls står i proportion till bilens storlek.

Men det finns även positiva sidor rörande ekonomin.

Kanske kan du hoppa på trenden med reklam på bilen. Många smarta ägare har satsat på detta och starkt reducerat driftskostnaderna. Andrahandsvärdet är bra och i vissa städer är bilen miljöklassad vilket innebär gratis parkering. Vilken annan bil kan du parkera gratis på tvären? Bara det är ju ett köpargument i sig.

Bränsleförbrukningen är inte så bra som man kan ledas till att tro. En bil som bara väger 800 kg borde vara snål. I praktiken drar Smart dock allt mellan 0,43 l/mil och 0,75 l/mil. Välj dieselmodellen CDI-modellen om låg förbrukning har hög prioritet.

Komforten är både bra och dålig.

Bullernivån är faktiskt inte så dålig, med småbilsmått mätt. Sex växlar ser till att hålla motorvarvet nere vilket gör motorvägskörning acceptabel. Värre är det med fjädringskomforten. Den korta hjulbasen ger en nickighet som är svår att bygga bort. Fjädringen har dock blivit bättre, årsmodell för årsmodell.

Sämre driftsäkerhet

Med driftsäkerheten är det emellertid tvärtom. Den har blivit sämre på nya Smart. Oljenivån är livsviktig att hålla stenkoll på. Motorn är liten och tar lätt skada av både för lite och för mycket olja. Svårt att kontrollera hur oljenivån skötts om det varit många ägare. Men hör i alla fall med nuvarande ägaren och se hur bra koll han eller hon har på området. Det kan ge en ”hint” om hur bilen varit skött. Turbohuset och grenröret kan spricka, en dyr reparation väntar. Se också upp med luftkonditioneringen. Testa så att den fungerar ordentligt.

Gillar du Fortwo, tveka inte att köpa en. Även om det kanske är mer ett känsloköp än ett smart drag.

Fakta Smart

Det var då …

Martin Ström