Ryktet bättre än bilen

- men Toyota Avensis gör dig knappast besviken

1 av 4
MOTOR

Toyota har ett oerhört starkt rykte om sig att vara driftsäker till tusen. Frågan är om senaste versionen av Avensis spär på det goda ryktet eller naggar det i kanten? Vi tar reda på sanningen i begtestet.

Toyota Avensis körs av människor som:

A) haft goda erfarenheter av tidigare Toyotaägande.

B) hört ryktet om driftsäkerheten och lockats att själv pröva.

C) ägt ett annat bilmärke och tröttnat på strul.

Förra generationen Toyota Avensis uppvisar mycket få fel och utmärkt driftsäkerhet. Totalekonomin är god och ägarna mycket nöjda. Trots att det i grunden är en rätt trist bil. Sådana har vi lärt känna Toyotorna och sådana har många accepterat dem.

Inga särskilda typfel

Men nu kan vi faktiskt börja ana sprickor i den fina fasaden. Senaste generationen av familjebilen Avensis är nämligen inte lika bra som förr. En del fel gällande saker som normalt aldrig behöver åtgärdas på en Toyota har rapporterats. Det gäller hårdvara som växelåda, startmotor, generator med mera. Men några typfel kan man inte klassificera det som, snarare enstaka fall. Något som dock har drabbat flera bilar är skrammel från dörrar, instrumentbräda och andra delar i kupén. Nog så irriterande och ofta svårt att få bukt med. En del bilar har drabbats av trilskande färddatorer.

Nu kanske detta låter allvarligt, men vi får inte glömma att det handlar om ett litet tapp från en absolut toppnivå (förra generationen Avensis). Toyota har för övrigt tagit ett beslut att prioritera kvalitet istället för maximal produktion. Därmed kan man utan tvekan rekommendera Avensis till den som i första hand söker en driftsäker bil.

Även den som köper bil utifrån kriterier som design och kvalitetskänsla har något att hämta i Avensis. Här har Toyota verkligen skärpt till sig och vässat både utvändiga och invändiga former och material.

Ekonomi och säkerhet

Något som man däremot inte lyckats bättre med är motorerna. De är också törstigare i praktiken än i förut. Körglädje och bullernivå har inte heller förbättrats i den nya bilen.

De starkaste köpskälen till en ny Avensis är ekonomi och säkerhet och här levererar Toyota. Vi kan även notera att varumärket Toyota har smugit sig upp bland köpskälen, köparna vill ha just en Toyota.

Summa summarum är Avensis en bil som är lätt att gilla och som lever upp till förväntningarna. Men för första gången på länge kan vi ana att Toyotas kärnvärde nummer ett, driftsäkerhet, inte prioriterats lika hårt som tidigare.

Tänk på det här innan du köper en Toyota Avensis

Fakta/ Toyota Avensis

Martin Ström