Bucklig Mercedes dyrast i världen

1 av 4 | Foto: Scanpix
MOTOR

En klart bedagad och patinerad Formel 1-bil från Mercedes gick i helgen för mer än någon annan bil gjort – någonsin. Den lycklige ägaren kunde efter en budstrid kamma hem den numer nära 200 miljoner kronor dyra bilen.

Enligt en undersökning från i mars i år visade det sig att nära hälften av begagnat-bilköpare är oroliga för att betala för mycket när de köper begagnade bilar. Det verkar dock inte ha varit något som bekymrat den anonyma köparen till den 1954 års Mercedes W196R som gick under klubban på Goodwood Festival of Speed i helgen.

Kördes av Fangio

När den lite väl uppjagade budgivningen stannat kunde köparen hämta ut nycklarna till sin Formel 1-bil. Mercedesen kördes med sin förare, F1-legenden Juan Manuel Fangio, upp till förstaplatsen i mästerskapet 1954.

Vinsten blev historisk för Mercedes, vars team ställde upp i mästerskapet för första gången sedan andra världskriget. Bilen är den enda från perioden som inte ingår i Mercedes egna samling, skriver auktionsfirman Bonhams. Därtill var den späckad med för tiden nydanande teknik som i Fangios händer ledde till att Mercedes plockade hem segern på Frankrikes Grand Prix, den första tävlingen man ställde upp i.

Världsmästare fem gånger

Tillsammans med Mercedes andreförare Karl Kling krossade duon allt motstånd. Segersviten fortsatte på de efterföljande tävlingarna på Nürburgring och i Schweiz GP-lopp veckorna efter det. Säsongen slutade med att Juan Manuel Fangio blev världsmästare och var början på den svit om fem världsmästartitlar fram till 1957.

Tidigare rekordet för en begagnatbil slogs 2011 då en Ferrari 250 Testa Rossa såldes för 16,4 miljoner dollar.