Dalmas köpte den första bilen

MOTOR

Den allra första XC90 såldes till en dalmas den 7 januari, samma dag som bilen visades på bilsalongen i Detroit. Köparen får bilen i november, vecka 47.

När Aftonbladet hade det första XC90-testet i tidningen den 13 augusti var ytterligare 1 429 bilar sålda i Sverige. Räkna med att alla 2 000 bilar som är avsedda för Sverige i år är slut när detta läses. Den som beställer en Cross 90 i dag lär få vänta på bilen till april.

Knappt hälften av bilarna som är sålda till svenskar har 210-hästarsmotorn, 35 procent är T6:or och 20 procent diesel. Hälften är femsitsiga och hälften sjusitsiga. Volvo tror att andelen sjusitsiga ökar medan T6:orna minskar.

Volvo ska tillverka 13 000 bilar i år och från nästa år är prognosen 50 000 bilar årligen. Man räknar med att sälja 65 procent av bilarna till USA som är den största marknaden, 5 000 bilar är redan sålda dit och handlare i starka Volvo-områden som östkusten och Kalifornien är övertygade om att man kan sälja hela produktionen enbart i USA, förhandsintresset för en ny Volvomodell har aldrig varit större.

Robert Collin