Rond 4: utrymmen

Foto: PETER GUNNARS
Ford Mondeo har ett av klassens bästa chassin
MOTOR

Vad önskas – rymligt baksäte eller jättelikt bagage?

Mazda 6 är något av en jätte i båda avseenden.

Visserligen slår ingen i klassen det enorma baksätet i Ford Mondeo men Mazda 6 kommer närmast och förfogar dessutom över ett rejält bagageutrymme, hela 500 liter.

Detta gäller Mazda 6 i sedanutförande, om man i stället väljer Mazda 6 i halvkombiversionen förlorar man visserligen åtta liter bagageutrymme, men vinner i gengäld en rejäl lastlucka som sväljer riktigt stora paket.

Saab tappar köpare

Mazda 6 i sedanutförande har trång bagagelucka, välj i stället halvkombin om ni behöver lasta stort.

Precis så praktisk har Saab 9-3 varit i alla tider – men i nya 9-3 har Saab dumt nog ersatt halvkombiluckan med en smal och trång vanlig bagagelucka.

Sannolikt tappar Saab några trogna köpare – som nu kanske köper Mazda 6 eller Ford Mondeo i halvkombiutförande?

Medelmåttor

Inget dumt val i så fall. Lastutrymmet i Mazda 6 är faktiskt jämförbart med större bilar likt Volvo S80 och Saab 9-5. Även Ford Mondeo kan erbjuda ett rejält och snyggt inklätt bagageutrymme, antingen med halvkombilucka eller med lika snålt tilltagen vanlig lucka.

Alfa, Saab, Volvo, BMW och Audi är samtliga medelmåttor i bagageligan och tyvärr har de alla också lite trånga lucköppningar.

Inklämda

Framsätesutrymme har samtliga testens bilar gott om, rymligast och luftigast känns det i Volvo och Ford. Mazda 6 har ungefär samma mått men föraren och framsätespassageraren sitter mer inklämda mellan dörrsidor och mittkonsolen.

Utrymmen

Thomas Berggren ([email protected])