Saab lärde inte läxan

Robert Collin summerar svenska kombiduellen

MOTOR

Om Saab hade tagit intryck av Volvos kombiframgångar tio år tidigare hade företaget inte varit i kris i dag. Då hade man inte tvingats stajla om en gammal Subaru för att överleva.

Men Saab rynkade på näsan åt Volvos containrar år efter år. Volvo, som ju också upplevt och överlevt kriser, byggde allt fler kombibilar och det var inte bara i Sverige framgången var total, även i USA var det kombin som banade vägen till framgång.

Sent omsider vaknade syndaren i Trollhättan och då kom försäljningssuccén direkt med 9-5 kombi! Det blev total succé redan vid första försöket och det bör ha lett till en hel del självrannsakan på Saab.

Ändå lärde man inte läxan. För i så fall hade Saab 9-3 kombi varit i startgroparna redan i dag. Nu dröjer det tack vare Saabs marknadsstrateger ytterligare minst ett år. Först kommer cabben, nischbilen som ska byggas i Österrike men som anses viktigare för Saabs image, sen kommer kombin som kan ge volymer och trygga jobben i Trollhättan.

Både Volvo V70 och Saab 9-5 kombi är svenskt helylle, sånt som säljer både här hemma och på den ännu viktigare marknaden i USA.

Det är kombinationen av funktionalitet, tillförlitlighet, bra chassin och den yppersta krocksäkerheten som gör de båda till storsäljare.

Robert Collin

ARTIKELN HANDLAR OM