”Praktiska bilar utan lull-lull”

Robert Collin om de nya familjebilarna

MOTOR

”Varför tillverkas det inga billiga, praktiska bilar nu för tiden? Det behöver inte vara en massa lull-lull och starka motorer. Bara en rymlig praktisk bil som familjen får rum i.”

Jo, men det finns ju såna bilar!

Foto: Eric Roxfelt

Det går till exempel att köpa en sprillans ny Citroën Berlingo för 108 000 kronor. Då saknas visserligen lull-lull som luftkonditionering och stereo, och motorn är en klen rackare på 75 hästkrafter. Men där finns utrymme i överflöd, ja, mer än de flesta kan göra av med.

Växer på höjden

Fem personer åker bekvämt och ett par barnvagnar slinker in i bagaget, man behöver inte ens fälla ihop dem.

Och tycker man att ”såå billigt behöver det ju inte vara” tar man 110-hästarsmotorn och lägger till ac och cd-radio och har en bil för 132 000 kronor som slår det mesta.

Morgondagens familjebil växer på höjden, inte på längden. Berlingo är 60 cm kortare än Volvo V70 men drygt 30 cm högre. Det ser inte lika exklusivt ut inne i bilen men blir knappast mindre tillförlitlig för det.

Fusion och Meriva som också representerar morgondagens smarta familjebilar är för dyra; Peugeot 307 är bättre på alla vis, minst lika rymlig och kostar mindre. Ford och Opel måste pruta bra för att hänga med.

Robert Collin