Mercedes S-klass ser ljuset i mörkret

1 av 3
MOTOR

Mercedes introducerar i nya S-klass ett aktivt infrarött nattsikthjälpmedel.

Systemet liknar det som hjälpte amerikanska stridsvagnstrupper redan under det första Irakkriget.

Infraröda strålkastare lyser upp området framför bilen med ett för ögat osynligt sken. En infraröd tv-kamera innanför vindrutan ”ser” det område som ir-lamporna lyser upp och bilden visas i en display framför föraren.

Bilden visar allt

Den svartvita bilden visar allting och skiljer inte mellan en övergiven bil, ett nerblåst träd eller en människa eller ett djur.

Andra biltillverkare har redan passiva ir-system där nattkameran bara registrerar varma föremål, alltså människor och djur. Cadillac har haft sitt system flera år och BMW har just introducerat sitt.

Båda systemen har sina för- och nackdelar men efter den första nattliga provturen med nya S-klass väger jag över mot det passiva systemet. Mercedes visar helt enkelt för mycket!

Räcker med människor

S-klass har redan som standard alldeles utmärkta strålkastare, både hel- och halvljus lyser upp långt och brett.

Som komplement till helljuset gör ir-bilden varken till eller från. Det är under färd på halvljus som det blir skillnad, och framförallt vid möten.

Men då räcker det med att ir-displayen visar människor och djur, resten är bara störande och ett irritationsmoment.

Räkna med att både de passiva och aktiva ir-systemen kommer att förbättras och att priserna kommer att sjunka. I dag vill Mercedes ha 19 000 kronor för sitt, så mycket är det definitivt inte värt.

Robert Collin