Pluriel light

Foto: FREDRIK PETTERSSON
Glidare eller pickup? Citroën Pluriel kan det mesta.
MOTOR

"Citroën Pluriel är årets gladaste bilnyhet"!

Det skrev vi förra året, och det gäller även i år.

Det nya 2004 är 1,4-litersmotorn som gör Pluriel ännu billigare: under 145 000 kronor.

Pluriels 1,4-litersmotor.

1,4 liter och 75 hästkrafter låter lite. Men folk som köper en cabriolet satsar ofta alldeles för mycket pengar på alldeles för många hästkrafter. Att köra nercabbat är att glida fram i måttliga hastigheter.

Pluriel är den extremt flexibla konceptbilen från bilsalongen i Frankfurt 1999 som såg så franskt osannolik ut, men som gick i produktion utan att några av de halsbrytande idéerna fuskades bort.

Bilen har två takbågar som håller upp taket. Med ett knapptryck skjuts tygtaket bak. Med ett handgrepp fälls hela takkassetten ner under bagagerumsgolvet (och då är bilen allra bäst).

Den som är säker på vädret kopplar loss och lämnar takbågarna hemma, då blir bilen en riktigt öppen cab.

Den som ska frakta kylskåp fäller ner bakluckan, fäller fram baksätena och har en funktionell pickup.

Jag körde till Norrland nercabbat i kortärmad skjorta. Det var tjugo grader och sol i början, blev mulet i inlandet norr om Sundsvall och började duggregna fem mil före Hoting. Men inte förrän det hällde ner stannade jag under ett bensinmackstak för att cabba upp. Och då hade jag fortfarande inte börjat frysa.

Blåser sparsamt

Ingen annan öppen bil har så lite turbulens som Pluriel. Med bågar på, sidorutor uppvevade med taket under bagaget är det praktiskt taget dragfritt, även på motorväg.

Baksätet är överraskande rymligt, men inte särskilt bekvämt för långresan. Och som vanligt i en cab - ett riktigt blåshål.

Med nya 1,4-litersmotorn kostar Pluriel 13 000 mindre än 1,6-litersbilen. Förutom motorn skiljer växellådorna, men frågan är om inte den billigare bilens manuella låda är att föredra framför den ryckiga "sensodrive-lådan" som varit standard tills nu.

Pluriel är välutrustad från början men paketet med luftkonditionering och stereo med rattreglage för 8 000 kronor är prisvärt och bör köpas till.

Citroën Pluriel

Robert Collin

ARTIKELN HANDLAR OM