Citroën C3 kan vinna på lågt pris

Citroën C3 blir litet törstigare än Polon. Den drar 0,62 liter per mil jämfört med 0,56 för Volkswagen Polo.
MOTOR

Citroën C3 är en sprillans ny utmanare. Kan den hota nya Ford Fiesta?

Kostar troligen under 100 000 kronor.

Nyheter:

Inte många småbilsnyheter har väckt så stor uppmärksamhet som nya lill-cittran, C3. Visades i höstas och kommer hit i vår som en het konkurrent till Ford Fiesta (som kommer först i höst). C3 innehåller bland annat multiplex-elektronik och ett rejält lastutrymme (305 liter) som kan varieras med hjälp av fiffiga luckor och det fäll/delbara baksätet. Trots blott 3,85 meters längd är kupén rymlig, ljus och luftig, till viss del tack vare hög takhöjd.

Motorer:

C3 får tre bensinalternativ varav det vanligaste blir 1,4-litersmotorn på 75 hästar. En liten 1,1-litersmotor på 61 hästar blir budgetmotorn, sportigast blir en 1,6-litersmotor på 110 hästar. Citroën passar sannolikt och tar inte hem den lilla och snåla dieseln som utvecklats ihop med Ford (och kommer i nya Fiesta). Till 1,4-liters bensinmotorn ska finnas en sekventiell, 4-växlad automatisk växellåda.

Säkerhet:

Citroën har jobbat intensivt med att förbättra sin säkerhetsimage. Det finns starka skäl anta att nya C3 ska få bra betyg när den krocktestats av EuroNcap. Nya C3 kan i likhet med nya Polo och Fiesta beställas med sex krockkuddar (alltså även krockgardiner). Dessutom får C3 även (barn)säkerhetslås på bakdörrarna.

Förutsättningar:

Citroën har vuxit snabbt i Sverige, mycket tack vare låga priser. Fransmännen jagar nya marknadsandelar med en småbil som laddats med goda utrymmen, nya praktiska lösningar samt hög säkerhet. Gissningsvis blir priset attraktivt, Citroën kommer att snegla på Fiesta och Polo och lägga priset på C3 strax under konkurrenterna. Det betyder strax under 100 000 för minsta motorn och basutrustning.

Thomas Berggren