Opel Vectra håller i längden

Nu är den här – med stort lastutrymme

1 av 2 | Foto: OLA ÖSTERLING
Opel Vectra Caravan byggs på samma bottenplatta som Opel Signum. Det ger god plats i baksätet för både knän och fötter.
MOTOR

Opel har saknat en modern storkombi länge.

Nu är den här: Opel Vectra Caravan - med stoooort lastutrymme.

Opels nya slogan är Fresh Thinking - Better Cars.

Vad det betyder är dock oklart. Förmodligen något med längden på bilen - nya Vectra Caravan är nämligen extra lång. Framförallt mellan hjulaxlarna. 283 cm är storbilsmått.

Ändå är lastutrymmet mer än rejält. Total lastlängd på 205 cm med fällda baksäten och en lastvolym på 1 800 liter får till och med Citroën C5 att krympa en smula.

Opel Vectra Caravan byggs på samma bottenplatta som Signum (Excecutive MPV, eller vad vi nu ska kalla bilen). Det ger furstliga utrymmen för knän och fötter i baksätet. Synd bara att sittdynan blev lite låg.

Men vill man, som i Opels fall, ha ett slätt golv måste sittdynan placeras lågt. Alternativet vore en dyrare lösning där dynan sänks vid fällning av ryggstödet.

Finurligt lastsystem

Lastutrymmet är alltså stort och kan, mot extra betalning, förses med ett finurligt lastsäkringssystem.

Med pinnar, lastöglor, nät och specialdesignade lastbackar kan man säkra i stort sett alla föremål bak.

Lite jobbigt att hantera alla pinnar, nät och avdelare som ska passas ihop. Men ambitionen är lovvärd, inte minst ur säkerhetssynpunkt. Last rör sig med en förfärande kraft vid kollisioner.

Bästa köp lär bli den med tvåliters turbo på 175 hästar. Motorn arbetar mjukt och bestämt till skillnad från Opels första direktinsprutade bensinare på 2,2 liter som ger 155 hästar.

Den är på traditionellt Opelmanér lite rå och opolerad i gången.

Värd att vänta på för den som gillar diesel är de nya direktinsprutade 1,9-litersmotorerna som kommer senare under 2004. Med turboladdning samt underhållsfritt partikelfilter borde väl Bosse Ringholm tänka om i dieselskattefrågan?

Oavsett motor är Vectra Caravan definitivt ett alternativ till rikslikaren, Volvos V70. Men så har vi inte sett V50 ännu.

Opel Vectra 2,0 Turbo Caravan

Ola Österling (-)