Peugeot 307:

Ett smartare sätt att använda utrymmet

1 av 4
Vanliga fel på 307:an Kärvande bromsok. Gnisslande broms­skivor. Gnissel och knarr i in­redningen. Lösa lister. Klimatanläggningen får spel. Slamrande bärarmar i chassit. Elektronik­problem som ryckig motor­gång.
MOTOR

Peugeot 307 har stora utrymmen och hög säkerhet förpackat i en personlig bil till lågt pris.

Nackdelen? Alla vill ha en.

Efterfrågan

Suget efter Peugeot 307 är fortfarande enormt och handlarna har väntelistor med folk som vill köpa begagnat. Det gäller framför allt kombi­versionen SW, som med sitt stora lastutrymme blivit

något av en V70-utmanare.

Driftsäkerhet

Det är främst två typer av

problem som hittills drabbat Peugeot 307. Det är dels oljud från olika håll och – allvarligare – elektroniska fel. Dessa är inte vanliga men före­kommer, och har garantin gått ut kan det leda till dyra reparationer. Skrammel från inredningen eller från hjulupphängningarna tyder inte på några fel, men kan vara nog så enerverande.

Service

Serviceintervallen är generösa 3 000 mil.

Kontrollera att bilen fått ta del av de eventuella

upp­dateringar och reparationer som gjorts på garanti­åtagande. Bland annat ska tändningslåset bytas ut på vissa modeller.

Långa kötider till verk­städerna kan förekomma, men Peugeot har förbättrat nätet genom att bygga fler anläggningar i storstads­områdena.

Reservdels­logistiken via Frankrike kan försena vissa reparationer.

På vägen

Undvik minsta motorn och satsa på en 1,6 med 110 hk eller 2,0 med 137 hk.

Den senare rekommenderas för dem som lastar tungt.

Peugeot 307 är en trevlig och bekväm bil att köra.

Utrymme

Modellen satte en ny

standard för hur bra ut­rymmet kan utnyttjas i en kompakt bil. Den luftiga känslan beror till stor del på väl tilltagna höjden och den långa vindrutan. Men även utrymmet bak är bra för bil­typen. Kombins bagage räcker väl till för en- eller tvåbarnsfamiljens grunkor.

Säkerhet

Fyra stjärnor i EuroNcap. Krockkudden på främre passagerar­plats kan kopplas ur med nyckel. Komplett urmontering av krutladdningen gör inte Peugeot.

Reservdelspriser

Fakta/Peugeot 307 XR 1,6 5d -02

David Lilja ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM