Toyota Previa

-fyndläge, buss på!

MOTOR

KLOKA VALET

Intresset för begagnade familjebussar är ljummet, åtminstone för de lite större varianterna typ Chrysler Voyager, VW Sharan och Opel Sintra.

Däremot är draget efter mindre familjebilar stort, Renault Scénic är en av de mest lättsålda bilar som finns.

Alltså är det fyndläge på den rymligare kategorin - buss på!

Previa är Toyotas sämsta modell och den bästa familjebussen.

Förvirrande?

Jo, men så är det: Previa är den Toyota som faktiskt råkar ut för ett och annat fel, men jämfört med övriga bilar i klassen är den ändå relativt problemfri.

Minibussar är nämligen, av okänd anledning, krassligare än vanliga bilar, det visar en snabbtitt i bilprovningens lunta över bilars starka sidor och svaga punkter.

Previas svagheter sitter bland annat i rostkänsliga bromsrör på tidiga årsmodeller, vattenläckage vid bakrutan på vissa exemplar, kärvande oljenivåvakt, trasig elfläkt samt trasiga och/eller felställda strålkastare.

Men de positiva egenskaperna överväger, till exempel är utrymmena magnifika. Basmodellen XL har åtta sittplatser, lyxversionen GL med snurrfåtöljer har sju. Med alla stolar på plats är bagagerummet stort ungefär som i en Volvokombi, med bakersta sätena fällda (de går inte att plocka ur) blir lastrummet som en hangar.

Det här är en suverän blandning av rymlig familjefraktare och bekväm långfärdsbuss.

Trots sina skrymmande yttermått är Previa personbilslik att köra. Förarmiljön är lite science fiction-artad och spattig men man vänjer sig, man sitter högt och har strålande utsikt genom panoramavindrutan.

Bilen rör sig distinkt med fast fjädring och direkt styrning, grundläggande för de fina köregenskaperna är den lågt sittande mittmonterade motorn.

Men motorplaceringen för även med sig nackdelar: ur servicesynpunkt är det uselt och vägbeteendet vintertid är lynnigt eftersom motorn driver bakhjulen.

En fyrhjulsdriven och körsäkrare Previa finns men den är relativt ovanlig. Tipset till Previaägaren: Kör alltid på fräscha dubbdäck!

Toyota Previa XL -91

Chrysler Voyager - lockande låga priser

ROLIGA VALET

BÄSTA FAMILJEBUSSSveriges 10 bästa begköp

Staffan Borglund ([email protected])