Böcker som gör dig till bokmekare

MOTOR

I dag finns det en massa fristående företag som tillverkar reparationshandböcker som nästan är lika bra som märkesverkstädernas egna. Många är dock på engelska eller tyska. Ty, med endast nio miljoner invånare är vi ju en språklig minoritet. Här följer lite hållpunkter om olika förlag som trycker fristående reparationshandböcker/verkstadshandböcker:

Foto: monica andersson
Bosse Bildoktorn guidar dig genom verkstadslitteraturen.

HAYNES

Skrivna på svenska/engelska. Flera hundra böcker för europeiska, japanska och amerikanska bilmodeller. Cirka 30 översatta till svenska. Böckerna är illustrerade med svart/vita fotografier. Pris ca 250–300 kronor.

beskrivning: Dominerar marknaden. Varje bok produceras genom att ett par mekaniker plockar isär och sätter ihop en bil samtidigt som en fotograf och en skribent noterar hur det går till. Nackdelen är att de alltid jobbar med engelsksålda modeller.

THORSELLS AUTO INFO

Böckerna är skrivna på svenska och anpassade för de bilmodeller som sålts i Sverige. Ett 40-tal titlar finns att tillgå. Prisläget är runt 200 kronor.

beskrivning: Har längst erfarenhet av verkstadsböcker för hemmabruk på svenska. Illustrerade med teckningar, vilket gör dem tydligare än Haynes. Böckernas styrka är att de är skrivna av svenska författare direkt på svenska.

CHILTON

Böckerna är skrivna på amerikansk engelska.Huvudsakligen amerikanska bilar men även en del japanska och europeiska. Priserna ligger strax under 400 kronor.

beskrivning: Verkstadsböcker för främst amerikanska bilar, men du kan även finna några europeiska och japanska. Bland guldkornen finns Volvo-böcker som innehåller 960- och V90-modellerna (som övriga förlag inte har).

JETZT helfe ich mir selbst

Skrivna på tyska. Priset ligger runt 250 kronor och bland titlarna finns en uppsjö av modellvarianter som de icke-tyska förlagen saknar.

beskrivning: Varje avsnitt inleds med ett beskrivande kapitel som förklarar att ”så här är det konstruerat och så här fungerar det”. Pedagogiskt och med tysk noggrannhet! Intressant om du äger en privatimporterad bil från Tyskland. Har sålts i mycket stora upplagor.

BUCHELI

Böckerna är på tyska. Bucheli har ett flertal modellvarianter som saknas hos de icke-tyska förlagen. Kostar runt 300 kronor.

beskrivning: Verkstadsböcker i mer traditionell stil. Allt är huvudsakligen illustrerat med tydliga teckningar och sprängskisser.

BENTLEY publishers

Fabriksmanualer på engelska skrivna av amerikaner. Ca 100 titlar. Har bland annat publicerat Volkswagens officiella verkstadsböcker. Pris: 900 kr och uppåt.

beskrivning: Stora omfattande manualer. Bland guldkornen märks BMW-manualer för 3-, 5- och 7-serien uppdelade på olika modelltyper. Även Audi- och Porscheböckerna är värda att nämnas. Börjar ges ut på cd-rom.

BROOKLANDS

Gör två typer av verkstadsböcker på engelska. Dels högklassiga och exakta nytryck av fabrikernas egna utgåvor och dels nyutgivning av engelska Autobooks verkstadshandböcker. Autobooks kostar cirka 275 kr.

beskrivning: När det gäller fabrikernas egna utgåvor handlar det främst om äldre brittiska bilar som Austin-Healey, Daimler, MG, Triumph.

Men även nyare som t ex engelska Ford, Jaguar finns.

Nyutgivningen av Autobooks gamla verkstadshandböcker omfattar ett 20-tal titlar som behandlar äldre bilar typ Volvo Amazon/1800, Citroën ID/DS, Alfa Romeo Giulia 1962–1978.

Bosse Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM