Ska jag lägga ur växeln för att spara bensin?

MOTOR

Hej Bosse! Jag har lärt mig att köra ganska förutseende, då jag tidigare arbetat som busschaufför. När jag närmar mig ett rödljus och upptäcker det på långt håll, brukar jag lägga ur växeln och rulla fram mot ljuset. Då jag nu för första gången köpt en bil med insprutning (Toyota Corolla XLI -92) påstår mina kollegor att insprutningssystemet känner av om jag släpper gasen och stryper bensinen. Detta skulle omkullkasta mitt körsätt, då jag lever i tron att lägga ur växeln är det mest ekonomiska. Vad tror du är mest ekonomiskt?

Moderna bilar stänger av bränsletillförseln när man släpper gasen och motorvarvtalet är något högre än tomgång. Men så fort motorvarvet börjar närma sig tomgång kopplas bränslet in igen. Därför är det mer ekonomiskt att låta växeln ligga i. Detta är ett tips man får på de eko-driving-kurser som körskolorna håller. Jag har själv gått en sådan utbildning och sänkte därefter snittförbrukningen med ca 1 dl per mil - trots att jag egentligen kunde allt som de lärde mig på kursen.

Den stora skillnaden i min körning var att mina kunskaper sattes i ett systematiskt sammanhang och att jag körde mer aktivt.