Låter som en symaskin

MOTOR

Hej Dr Bosse! Jag har en BMW 316i -92 som jag är väldigt nöjd med. Går som en klocka. Eller gick! Nu låter den mer som en symaskin de första minuterna (kall). Har fått höra att de hydrauliska ventillyftarna är slitna. Annars tycker jag den fungerar bra för sina 20 000 mil. Den har haft perfekta avgasvärde på besiktningen.

Jo, det låter som om du har problem med de hydrauliska ventillyftarna. Prova att hälla i ”intravenös motortvätt”. Det finns olika fabrikat på bildelsaffärerna, men det viktiga är inte fabrikatet utan att du följer bruksanvisningen. När motorn är ”tvättad” byter du olja och filter samt fyller på med en så bra olja som möjligt. Vad som är en ”bra” olja råder det dock mycket skilda meningar om. Kontakta en BMW-verkstad och köp den olja de rekommenderar – så slipper jag få en massa hatbrev för att jag gillar syntetolja.

Om det inte hjälper med motortvätt och oljebyte så återstår bara att byta lyftare eller lära sig leva med oljudet. Eftersom det försvinner efter några minuter, tror jag inte att det skadar motorn.

ARTIKELN HANDLAR OM