Kan jag byta ut bensin mot E85?

MOTOR

Kan jag utan problem börja köra min Cheva van på E85? Kör sedan första milen på OK-bensin med 5 procent etanol. Jag har kört bilen 21 300 mil sedan 1989. Bilen är i gott skick utan en enda rostfläck och motorn går utmärkt - vad hindrar att prova E85?

Nej, du kan inte utan problem börja köra din Cheva på E85. Detta bränsle består av 17,4 procent bensin och 82,6 procent etanol (sprit). Eftersom etanolen har en annorlunda avdunstningskaraktär samt kräver en fetare luft/bränsle-blandning blir din motor så gott som omöjlig att starta kall. Och om du ändå skulle få igång den så märker du genast att bilen har blivit extremt orkeslös.

Med nuvarande lagstiftning får du inte heller bygga om kärran till E85. Men det pågår diskussioner i maktens korridorer och i framtiden kan antagligen seriösa chipstrimningsföretag få ta fram konverteringssatser E85. Enligt BSR i Växjö, som redan har utvecklat system för detta, ligger kostnaden för en konvertering på

7 000 till 15 000 kronor.

Men en lyckad ombyggnad till E85 innebär även att kompressionen eller turbo-trycket höjs. Med ett oktantal på 116 eldar du för kråkorna om motorn körs på E85, med samma komp eller turbotryck som för bensindrift. Och detta är tyvärr fallet med många fabrikstillverkade etanolbilar.