Var kommer oljan ifrån egentligen?

MOTOR

Jag bytte luftfilter på min Volvo 740 och upptäckte att det droppat olja från röret som går mellan luftmängdmätaren och insuget. Jag tog bort luftmängdmätaren och torkade bort oljan och kollade igen efter 100 mil, då var det olja där igen. Vad beror det på?Anders

SVAR: Oljan kommer från vevhusventilationen. Eftersom en viss mängd förbränningsgaser alltid blåser förbi kolvarna och ner i vevhuset bildas det ett övertryck med gaser. De leds via vevhusventilationen till insuget och förbränns. För att minimera mängden oljedimma som vill följa med gaserna har vevhusvetilationen ett oljelås och en backventil som måste kontrolleras minst en gång per år och eventuellt rengöras eller bytas. Prata med en Volvomekaniker, han vet var de här grejerna sitter och vad som ska göras.

Att serva vevshusventilationen går snabbt och reservdelarna är billiga. Men om vevhusventilationen inte sköts finns det stor risk att den täpps. Då bildas ett så stort övertryck i vevhuset att tätningen mellan motor och växellåda trycks ut.

ARTIKELN HANDLAR OM