Hur får jag igång min gamla motorcykel?

MOTOR

Hej! Hur får jag loss en fastrostad kolv på min  250 cc DKW encylindriga NV motorcykel från mitten av 50-talet? Kan jag pytsa i någon lämplig vätska och i så fall vilken? De sista 40 åren har den stått på en gammal loge utan till

syn... Det vore kul att få igång den igen.

Urban Dyberg

SVAR: Köp riktig rostolja som bara är till för att få loss fastrostade skruvar. Försök inte med universalspray som både löser rost, smörjer och så vidare. Plocka bort topplocket och häll ner så pass mycket vätska att det ligger ungefär en centimeter över kolven.

Tillverka en träbit som passar gentemot kolven. Låt vätskan stå och dra i ett par dagar. Värm cylindern med en varmluftspistol. Knacka ner kolven med träbiten och en hammare. När kolven har lossnat plockar du isär motorn och undersöker kolv, lager, cylinder och så vidare.

Att bara starta en motor efter så här lång tid kan skada detaljer som egentligen inte var så dåliga. Du ska även hona (slipa) cylindern. Om du har tur räcker det att byta kolvringar, men om det fortfarande finns kolvringsmärken i cylindern efter slipningen så måste du kanske även byta cylindern.

ARTIKELN HANDLAR OM