Bush, Saddam och tillgången på olja

MOTOR

När bensinen kostar ett par kronor litern spelar det ingen roll hur mycket motorerna sörplar i sig.

Snart presenterar GM sin nya V12-motor. Då måste Iraks oljekranar öppnas

USA, bilens förlovade land. Historiska Route 66, V8-motorer och muskelbilar med mängder av cubic inches och vridmoment i överflöd. Stadsjeepar på närmare tre ton och pickuper stora som ladudörrar.

När bensinen kostar ett par kronor litern spelar det ingen roll hur mycket motorerna sörplar i sig. Tvärtom. Suget efter allt större motorer ökar hela tiden.

Inom kort presenterar General Motors en alldeles ny V12:a för dem som inte nöjer sig med åtta eller tio cylindrar för att ta sig fram på de hastighetsbegränsade motorvägarna.

Los Angeles med ständigt västliga vindar från havet och en bergsvägg som barriär inåt landet som ser till att smogen alltid ligger som ett giftigt rödlila lock över stan är en luftföroreningskatastrof.

Myndigheterna i Kalifornien försöker skapa nya regler för bränsleförbrukning och avgasrening men billobbyn är stark och satsar miljardbelopp varje år för att förhindra begränsningar. Satsningen ger resultat och det federala (överstatliga) USA ser till att värna om amerikanernas valfrihet.

Men det finns en störning som är betydligt värre än kaliforniska luftvårdare. Och det är inte Kyoto-avtal och andra internationella överenskommelser för att minska förbrukningen av fossila bränslen. Nej, det är Iraks president Saddam Hussein!

Oljan som pumpas upp i Texas och Kalifornien räcker ju inte på långa vägar till för alla V8:or, V10:or och V12:or i jeepar och pickuper stora som laduväggar. Inte ens om man spär på med det som vänligt sinnade oljestater får över.

USA har sedan många år knutit vänskapsband med shejkerna i Saudiarabien. Saudierna har mer olja än någon annan nation i världen och har hittills sett till att det aldrig sinar i USA.

Smolket är att de vänskapsband som USA knöt med Saddam Hussein i Irak för snart 25 år sedan övergått i direkt ovänskap och nu är amerikanerna rädda att smittan ska nå Saudi.

”Irak har massförstörelsevapen”, säger president Bush.

Ja, det är mycket möjligt. Fast inte bråkdelen så många som USA!

USA är det enda land som använt sina atombomber.

I Vietnam använde USA napalm och nervgiftet Agent Orange och allt talar för att president Bushs pappa använde gas och utarmat uran i Kuwait.

Varför är det så farligt om just Irak har massförstörelsevapen? Både Pakistan och Indien har kärnvapen, Frankrike har, Israel har det sannolikt, Ryssland har och med all säkerhet finns det kvar alla möjliga hemska bomber och nervgifter i andra stater ur det forna Sovjetunionen.

Varför är just Saddam Husseins massförstörelsevapen, som dessutom bara är MISSTÄNKTA, så farliga?

Jo, för att Saddam har olja! Och dessutom har han den dåliga smaken att slänga ut USA:s spioner ur landet. Och ännu värre: Han har ett dåligt inflytande på saudierna.

USA vill inte vara vänner med Saudiarabien för att deras regim är så mycket bättre än talibanernas i Afghanistan utan för att försäkra sig om oljan.

Saddam Hussein i grannlandet Irak måste bort och ersättas av en president som inte stör oljeflödet till USA.

Världssamvetet USA har aldrig lagt sig i en konflikt i världen där man inte har egna intressen att skydda. Irak är knappt ens en konflikt! Men där finns olja som USA behöver.

Inom kort presenterar General Motors sin nya V12-motor. Då måste Iraks oljekranar öppnas.

SIGNALER

Robert Collin vet när det slår om:

ARTIKELN HANDLAR OM